Nightwish – Decades: Live in Buenos Aires

Vraag mij wat ik de beste live DVD’s vind binnen de zware metalen en de kans is groot dat in de top tien Showtime, Storytime staat. Ik ben niet eens een hele grote Nightwishfan, maar het concert op Wacken Open Air in 2013 was fenomenaal. Het is inmiddels 2019 en tijd voor het zesde live album genaamd: Decades: Live in Buenos Aires. Als je zin hebt in 2 uur en 10 minuten aan materiaal ben je aan het goede adres. Op de setlist staat overigens opvallend weinig nieuw materiaal. De albums Oceanborn en Wishmaster zijn daarentegen goed vertegenwoordigd.

Het concert begint met een jankverhaal over dat iedereen zijn telefoon moet wegleggen. De impact is ongeveer nul, want de telefoons blijven helaas het hele concert in de lucht hangen. Wellicht dat het publiek de Engelse tekst niet verstond. Wat gaan we zien op deze DVD? Nightwish dat een prima concert neerzet. Dit is hoogst professionele muziek en een hoogst professioneel optreden. Het duurt even voordat de band er helemaal in zit, maar nadat iedereen is opgewarmd, wordt het luister- en kijkplezier groter.

Laten we beginnen met vedette Floor Jansen. Vooral bij The Kinslayer gaat het los en laat ze eens goed horen wat ze in haar mars heeft. Ze zingt beheerst vanavond, maar wat wil je ook met zo’n lang concert. Zelfs kalmere nummers als I Want My Tears Back weet de Nederlandse met overtuiging te brengen. Haar donkere zang op Nemo weet de juiste toon te raken. Als ze tegen het publiek praat klinkt ze als een piraat, maar dat zal wel bij de act horen. Wanneer ze zingt: ‘We are here’ op The Greatest Show on Earth, dan gelooft iedereen het. Wat een overtuiging, prachtig. Het headbangen ontbreekt ook op deze DVD natuurlijk niet. Tuomas Holopainen geeft zoals gebruikelijk alles. Het zweet gutst van zijn hoofd, terwijl hij bezeten van zijn muziek de ene na de andere epische melodie op het Argentijnse publiek loslaat. Als enthousiasme en bevlogenheid je aanspreken zie je het liefst veel shots van deze fantastische songwriter en muzikant.

Laten we na de top ook gelijk de tip droppen: drummer Kai Hatho zit als een zak aardappels achter zijn drumstel. Hij speelt een fantastische set, maar iets meer enthousiasme mag wel. Jukka Nevalainen vrat zijn drumstel altijd op als hij erachter zat, maar die is vanwege persoonlijke problematiek helaas verdwenen. Ik mis hem en dan vooral het feit dat hij totaal in de muziek kon opgaan.

Slaying the Dreamer heeft wel eens beter geklonken. Marco Hietala is verder goed in vorm vanavond en vooral in het begin zit hij er lekker in. I Wish I Had An Angel is daarvan een mooi voorbeeld. Over Erno Vuorinen hoeft slechts gezegd te worden dat hij rustig en geconcentreerd zijn ding doet. Door al die rust op het podium gaat de focus vooral naar Floor Jansen, die lekker expressief is. En hoe nemen we afscheid? Met Ghost Love Score natuurlijk! Wat een geweldig nummer blijft en de band los doet gaan, met Floor Jansen voorop. De laatste uithaal mag van mij legendarisch genoemd worden.

Het camerawerk is wat saai op deze DVD. Netjes wordt elke vier seconden een nieuw beeld aangeboden. Het zorgt ervoor dat je een wat onrustige beleving krijgt. Veel shots van de hele band komen voorbij en daarnaast is veel gezoom te zien. Weinig echte close-ups komen er voorbij. Door de vele afstandsbeelden is het soms wat moeilijk om er goed in te komen. Een ander punt is dat de belichting niet overal even sterk is, soms is het zelfs gewoon donker.

De balans dan: Het camerawerk is vrij fragmentarisch en afstandelijk, dat doet wat af aan de sfeer. Verder zijn dit zes buitengewoon getalenteerde muzikanten die hier een dijk van een optreden neerzetten. Decades: Live in Buenos Aires is niet het beste live album ooit, maar absoluut niet iets om links te laten liggen! Gewoon goed is immers ook goed.

Label:

Nuclear Blast Records, 2019

Tracklisting:

1. Swanheart

Links: