Nidhög – Fjord

Noors blackmetalgeweld zijn we wel gewoon. Jong en Noors blackmetalgeweld misschien niet direct. We verwijzen immers maar al te graag naar de oude krijgers binnen dit subgenre. Nidhög is een band die nog maar recentelijk het levenslicht zag, in 2020 om precies te zijn. De Noorse landgenoten van Whispering Voice Records brengen deze eerste creatie aan de man of vrouw. Die eerste creatie is een EP geworden met de veelzeggende titel Fjord. Het mag al wel meteen geschreven worden dat de frontcover van deze EP een behoorlijk indrukwekkende foto van, inderdaad, een fjord blijkt te zijn. Het lijkt de man in het bootje rust te geven zo alleen op het water, omzoomd door de bergen. Het lijkt wat idyllisch ook, maar niks is vermoedelijk minder waar. De heer Kvålsvoll, die we ook nog kennen van onder meer Sarkom, zat voor dit jonge viertal aan de productieknoppen.


Een verhalende gitaarpartij die ondersteund wordt door drassige ritmiek opent deze EP. Snerpende, schurende stembanden zijn vervolgens je deel. Het nummer herbergt op die manier een zekere onderhuidse spanning. Het lijkt wel of er op één of ander goed uitgekiend moment een onweer zou kunnen losbarsten met dientengevolge liters regen die over de randen van het bootje zouden kletsen. Nu, deze uitbarsting komt er niet. Zeker niet in het eerste nummer en evenmin lijkt het in de eerste maten van Helheim, het tweede nummer, te gebeuren. Of toch? Je voelt in dat tweede nummer ergens rond minuut twee toch het onweer komen. Ditmaal is het niet een blastbeat maar een rollend, donderend drumtapijt dat het nummer ook effectief laat openbarsten.

Diezelfde onderhuidse spanning maakt zich van je meester op Undergang. Ik krijg stellig de indruk dat deze jonge snaken het niet aandurven de snelheid de hoogte in te jagen. Misschien zijn de heren bang dat het bootje kapseist. Tot je net in dit nummer geconfronteerd wordt, heel even maar, met een hammerblast. Vervolgens krijg je nog een instrumentaaltje op akoestische gitaar en als afsluiter van de EP wordt er een elektronisch gebeuren op je losgelaten. Wat daar dan weer het nut van is, is me niet helemaal duidelijk.

Ik roei dus met twee spanen. Enerzijds merk je dat deze heren een vat vol goede ideeën hebben. Langs de andere kant merk je ook al snel dat ze niet heel goed weten van welk hout een goeie roeispaan maken. Dit valt vermoedelijk te verklaren door het jeugdig enthousiasme en het ontbreken van wat maturiteit. Nochtans zou ik dit Nidhög toch niet uit het oog verliezen.

Label:

Whispering Voice Records, 2022

Tracklisting:

  1. Nidhoggr
  2. Helheim
  3. Undergang
  4. Searching For A Soul
  5. Still Tåke Over Fjorden

Line-up:

  • Adrian Nordli – Zang, gitaar
  • Lukas Sørli – Drum
  • Jens Jamne – Gitaar
  • Hendrik Vadseth – Bas

Links: