Nexorum – Death Unchained

Het Nederlandse Non Serviam Recorda heeft dit jaar een plaatje de wereld in gestuurd dat we zeker niet mogen negeren. De debuutplaat van het Noorse black/deathgezelschap Nexorum, daar gaat het over. De bende bestaat uit bekenden, zoals bassist Wizziac van Keep of Kalessin en Terje, die zowel bij Nexorum als Khonsu aan de microfoon staat. Nexorum gaat voor brutaliteit, agressie en venijn. Death Unchained, alle remmen los.


En of het er hard aan toegaat. In het begin probeer je nog wel enigszins mee te trappelen met de dubbele basdrums, zelfs een paar lompe basnoten mee te oscilleren, maar al snel geef je het op en laat je het allemaal over je heen stromen. Het is dan wel Noors van oorsprong, Trondheim present, maar in feite valt hier niet bijster veel black te rapen. Het is een brute tank die eerder doet denken aan Panzerchrist (vandaar mijn onmiddellijke “klik”) met een pak slaggitaarwerk. De melodielijnen doen hier en daar wel denken aan nieuwerwetse Keep of Kalessin, inclusief de gezwindheid die een roofdier niet misstaat, maar verder houdt iedere vergelijking op. Deze blackened death metal (niet omgekeerd) is zo intens als een Krisiun, verpulverend als een Panzerchrist (zoals gezegd) en zo duister als een Blood Red Throne.

Echt ongelofelijk catchy wordt het nooit, dat is het enige – kleine – minpuntje, samen met het feit dat het vocaal allemaal bij redelijk gelijksoortig grunten blijft. Death Unchained luistert prima weg, zonder dat er echte – uitzonderlijke – hoogtepunten zijn. Het is dan ook echt zoals een rit met een tank, doorheen een weerloze massa mensen. Als ik er dan toch een track zou moeten uithalen, dan was het sowieso – blindelings – Great Horned King geweest, omwille van de vette riff, het bijzonder viriele drumwerk (het ganse album lang trouwens) en het The Project Hate aandoende opbouw en thematiek. Ook het titelnummer en Antediluvian Putrification schieten er wat bovenuit. De drumpartijen tijdens Cataclysmic Rebirth zijn trouwens ook niet van de poes. Los daarvan is het ook echt niets anders dan uiterst solide – moderne – strakke blackened death met melodisch materiaal en technisch zeer onderlegde muzikanten. Non Serviam Records heeft er weer een 80-plusser bij en mag best fier zijn op het blijvende aanbod van kwalitatief sterke extreme metal dat telkens net genoeg melodische materie in zich draagt. De vele Satans, Lucifers en 666’en moet je er wel bij nemen, dat is niet voor iedereen een evidentie.

Score:

83/100

Label:

Non Serviam Records, 2020

Tracklisting:

1. Saligia Moralis Codice
2. Procession of the Damned
3. Great Horned King
4. Retribution
5. Death Unchained
6. Antediluvian Purification
7. Cataclysmic Rebirth
8. Diaboli Stragis
9. The Luciferian Descent
10. Murderer

Line-up:

Wizziac – Basgitaar
Vidar Lehmann – Drums
Roger Isaksen – Gitaar
Terje – Keel

Links: