Nexion – Seven Oracles

Alweer een band uit IJsland, ditmaal een nobele onbekende voor mij. Het gaat hier om Nexion, een band die naast een EP, uitgebracht in 2017, enkel de huidige plaat in elkaar geknutseld heeft. Deze eerste schijf kreeg de titel Seven Oracles met zich mee. Ik ontving dit schijfje via zanger Josh Rood. Niet echt een IJslandse naam, natuurlijk. Blijkt ook gewoon een Amerikaan te zijn maar dan één die zich blijkbaar vanuit wetenschappelijk oogpunt bezighoudt met Scandinavische religie en de historiek daaromtrent. Alzo heeft hij zich dan ook verbonden aan dit Nexion. 

Het heerlijke Seven Oracles opent de plaat en dit in typisch IJslandse traditie: open gitaarthema’s, brute drums, smerige vocalen, zowel (diepere) grunt als scream, en dan die geëigende koude, kille sfeer. Bezwerend en beklijvend ook dat samenspel tussen de gitaren met een bas die er dan lekker onder knottert. Snel in de eerste maten maar dan eerder slepend, trager trekt Revelation Of Unbeing zich op gang. Ergens op de achtergrond blijft een splijtende leadlijn je achtervolgen. De vocalen zijn echt wel bijzonder goed te noemen. Het lijkt wel alsof meneer Rood de teksten zich eigen gemaakt, declareert uit één of ander donker nog onbekend geschrift. Luister maar eens naar die gorgelende, zwarte, zware keelgeluiden in Divine Wind And Holocaust Clouds.

Bijzonder is toch die kille, koude sfeer die Nexion weet weer te geven. Het geeft een diep, doordringend gevoel. Een gevoel alsof je vastgeketend en geblinddoekt op een oude houten kerkstoel zit en golven van geluid, die deze kerels produceren, verplicht dient te ondergaan. Dit alles speelt zich af in een zwartgeblakerd kerkgebouw voorzien van een penetrante geur van salpeter en verbrande manuscripten. Nummers als Utterances Of Broken Throats  of The Spirit Of Black Breath leunen het dichtst aan bij bovenstaande beschrijving. Bij dit laatste nummer krijg je ook cleane vocalen te horen, een erg sterke toevoeging.

Nexion heeft dat typisch IJslandse, maar dan afgekruid met een snuifje Franse en een paar korrels Zweedse black metal. Lekkere combinatie. Ik begin me stilaan af te vragen hoeveel IJslandse blackmetalbands op het einde van dit geteisterde jaar in menig jaarlijstje zullen verschijnen.

Score:

85/100

Label:

Avantgarde Music, 2020

Tracklisting:

 1. Seven Oracles
 2. Revelation Of Unbeing
 3. Divine Wind And Holocaust Clouds
 4. Sanctum Amentiae
 5. Utterances Of Broken Throats
 6. The Spirit Of Black Breath
 7. The Last Messiah

Line-up:

 • Kárl Pálsson – Basgitaar
 • Jóhannes Smárl Smárason – Gitaar
 • Óskar Rúnarsson – Gitaar
 • Josh Rood – Zang
 • Sigurður Jakobsson – Drums

Links: