New Year’s Day – Malevolence

New Year’s Day – Malevolence
Century Media, 2015

Het derde album op volle lengte van de uit California afkomstige alternative rockband New Year’s Day is een logisch vervolg op het voorgaande werk van de band. Meeliftend op de huidige goth/horror trend in de rockmuziek in de USA roert men wat meer duisternis door de muzikale pap en dat zorgt ervoor dat men plotseling ook wat diepgang en kracht toevoegt.

De band werd officieel onder de huidige naam op nieuwjaarsdag 2005 opgericht, maar had voor die tijd al wat wisselingen in naam en samenstelling achter de rug. Sinds die tijd werden er een aantal EP’s, demo’s en singles uitgebracht en niet te vergeten twee albums. Dit is dus het derde volledige album en het eerste waarbij de band toch echt wel het predicaat female fronted gothic rock verdient. In Nederland hebben we er daar meer dan genoeg van maar in de States schijn je er nog steeds mee op te vallen.

Muzikaal zit het allemaal best wel aardig in elkaar. Met de vrouwelijke zangstem ver op de voorgrond en het gitaarwerk meestentijds gereduceerd tot een geluidsgolf op de achtergrond weet je direct waar je aan toe bent. Voeg daar flink wat vervorming aan toe en een drummer die zich af en toe wat naar voren weet te wringen en dan heb je de sfeer wel te pakken. Het titelnummer valt het meest op in positieve zin en de rest van de composities weet dat niveau niet helemaal te evenaren.

Ik weet eigenlijk niet of je dit van een darkrockalbum mag zeggen, maar het luistert prettig weg allemaal. Malevolence is naar mijn menig een gewoon goed, maar weinig opvallend rockalbum geworden. Ik vind alles nogal gemiddeld, zo ook de vrouwelijke zangstem die niet echt spannend is. Je kan er gerust wat luisterbeurten aan wagen en zelfs op de achtergrond doet ie het goed. Ik ga niet echt headbangend de huiskamer door, maar een prettig schijfje is het best wel, tenminste voor de liefhebbers van het genre.

Tracklisting:
NYD

 1. Kill or Be Killed
 2. I’m About to Break You
 3. Alone
 4. Left Inside
 5. Relentless
 6. Save Myself From Me
 7. Suffer
 8. Anthem of the Unwanted
 9. Scream
 10. Your Ghost
 11. Defame Me
 12. Malevolence

Line-up:

 • Ashley Costello – Zang
 • Nikki Misery – Lead gitaar
 • Jeremy Valentyne – Ritme gitaar
 • Brandon Wolfe – Bass
 • Trixx – Drums

Links: