Neurotech – Solace

Al twaalf black- en deathalbums in de voorlopige jaarlijst, aangevuld met Emptiness en Autarkh. Orden Ogan komt er niet in, Master Boot Record heeft nog geen nieuwe plaat dit jaar … wie gaat er dan zorgen voor de variatie? Wel: Neurotech uit Slovenië. Wie? Neurotech uit Slovenië! Niet voor het eerst trouwens. Debuut Antagonist haalde mijn eindlijst in 2011. Daarna volgden nog een aantal reviews, tot in 2017 het bijltje er bij neergelegd werd. Songschrijver/producent Wulf ging zich concentreren op NeuroAxis, zijn downtempo-/ambientproject. Tot nu. Hij is terug.

En hoe! Ik weet het, Neurotech was destijds nog een tamelijk “donker” geheel dat Samael, The Kovenant en Deathstars combineerde. Dat is niet langer het geval. Solace is in feite synthpop met een enorm lekkere gitaarsound en opgepompte EBM-beats. Vocaal is Wulf helemaal richting zoet-etherische futurepop geëvolueerd, met een kwetsbaar timbre. Bijzonder fout wellicht, en wolliger dan ooit. En toch, toch klinkt dit zo uiterst kleverig en af. Met een gitaargeluid dat doet denken aan het album Rebirth van Pain, met electro-toevoegingen die een ganse Tomorrowlandweide in vervoering zouden brengen, beats uit de betere sci-figames die tegenwoordig de ronde doen … dit is gewoon een ijzersterke combo aan stijlen. Brutaal of agressief is het hoegenaamd totaal niet, integendeel. Dansbaar, frivool, snedig en emotioneel zeker wel.

Neen, deze digitale diversiteit zal niet bij iedereen de handjes in de lucht krijgen. En zelfs als dat zo is, dan kan ik me de schaamte inbeelden wanneer het dan toch gebeurt. Ik kan voor mezelf in ieder geval niet anders dan toegeven dat deze opgewekte, oppeppende computergestuurde ritmes en sprookjesachtige synths mij intens blij maken. Ik zie de zonnestralen door de wolken heen breken, A-Ha- en Duran Duran-refreinen als regenbogen waar ik onder door loop, al huppelend en dansend de horizon tegemoet. Zelfs Raunchy, Mechina, Rave the Requiem en The Interbeing-fans zullen zich hierbij afvragen welke uppers ze via hun gehoorgang binnengekregen hebben.

Deze cybermetal is ook uiterst geschikt voor liefhebbers van dark electro, Electronic body music, new wave, synthpop, goth/industrial en bands die bijvoorbeeld via Out of Line Music het levenslicht zien. En fans van Pain natuurlijk! Amusement gegarandeerd, als je niet lijdt aan trancefobie of muziek met een dansbare beat. Als Neurotech ooit in de buurt komt dan trek ik mijn glanzend witte Puma’s aan, mijn stretch pants en een flashy zonnebril. Als je me zoekt, ik sta op de eerste rij.

Score:

90/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Koma
 2. Light Betides
 3. Waking Silence
 4. The Ashen Fields
 5. In Raging Reclaim
 6. Alias
 7. Defy Our Oath
 8. Stop The Bleeding
 9. A Moment Lost
 10. Solace

Line-up:

 • Wulf – Alles

Link: