Nervenbeisser – Zeitenwandel

Toen Nervenbeisser veertien jaar geleden Geschlechterschlacht uitbracht, sloot het met zijn mix van industrial en crossover vrij naadloos aan bij de Neue Deutsche Härte. Een beweging waarbinnen Rammstein hoge ogen gooide, maar waar ook bands als Eisbrecher, Lacrimosa en ook wel Die Apokalyptischen Reiter hun oorsprong en inspiratie vonden. Nervenbeisser was een tijdje een aardige middenmoter, maar wegens geen nieuw materiaal doofde de vlam vrij snel uit. Internationaal dan toch, want binnen Duitsland bleef de band een zekere cultstatus behouden. Het zou tot 2015 duren eer de band iets van zich liet horen, met de heruitgave van zijn eerste plaat.

Nu is er dus Zeitenwandel. Qua sound sluit deze tweede plaat naadloos aan bij de eerste. Nog steeds worden met dodelijke ernst uitgesproken Teutoonse wetenswaardigheden afgewisseld met industriële electronica en gierende gitaren. Dat levert in het beste geval een nummer als Ein Letztes Mal op, met een nog wat ingehouden gitaarpartij. Of Alles Steht Stil, eveneens met iets meer nuance gebracht.

Alle andere nummers zijn van het vertrouwde ‘monotone geluidsmuur’-niveau. Heel veel (elektronisch) gebeuk maar verder volstrekt koud en zielloos. Heel afstandelijk ook. Nu hoeft dat geen nadeel te zijn, het is maar wat u verkiest. Als omgevingen van glas en beton, met heel veel graffiti en rondslingerend vuil, denderende metrostellen en geroep op perrons uw ideale leefwereld is, dan zou dit daar weleens de perfecte soundtrack voor kunnen zijn. Kies je echter voor wiegende weiden, huppelende herderinnetjes en bloemen vol vlindertjes, dan word je hiervan compleet zot. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.

Score:

80/100

Label:

Echozone, 2017

Tracklisting:

 1. Der Tagesblauf
 2. Verkehrte Welt
 3. Ein Letztes Mal
 4. Zeitenwandel
 5. Glücklich Allein
 6. Goldener Käfig
 7. Du Gehst
 8. Sie In Dein Herz
 9. Todesengel
 10. Alles Steht Stil

Line-up:

 • Olaf Seider – Zang, Synth-programmatie
 • Walter Stobbe – Gitaar, bas, synth-programmatie
 • Chris Löffel – Drums

Links: