:nepaal – Black Batik Volume I and Volume II

Black Batik Volume I and Volume II is een plaat met acidrock uit 2021. Acid Test Recordings brengt hem opnieuw uit op twee prachtige vinylschijven. Het duurt een uur en een kwartier. De band heeft deze plaat opgenomen als eerbetoon aan de overleden Hongaarse muzikant Tibor Strauzs. Omdat de heer Strauzs nogal een verzameling high end-apparatuur had verzameld achtte :nepaal het zonde om dit niet te gebruiken. Gekozen werd voor een jamsessie waarin al deze apparatuur eens uitgetest kon worden. Black Batik Volume I and Volume II was het gevolg.

:nepaal valt op door prachtige warme basloopjes die repeterend de sfeer neerzetten en drums waar jazzdrummers van gaan meeknikken. De improviserende rauwe gitaar smelt weg als een ijsco in een gloeiend heet vuur van twintig nucleaire meltdowns. Wat een ontzettende dikke groove heeft dit! Denk aan Brant Bjork en de weelderige kant van Earth, maar dan met een Oosters tintje. Dat niveau gaat het niet halen, maar een knappe poging is het zeker. Het wordt een wilde rit, van het krachtige Ante Ala tot het speelse gebruik van effecten op Pink Bong Jill. Nu zit er wel een kritiekpunt op de drums, bijvoorbeeld op Flying Manta. Op momenten dat je net lekker aan het wegzweven bent in een delay overladen riff, wil de drummer nog wel eens te aanwezig klinken. Het is ook niet alsof de ritmes dermate belangrijk zijn dat ze moeten worden uitgelicht. Ondanks de goede bedoelingen worden de drums zo soms een stoorzender. Vooral de snare had van mij een heel stuk zachter in de mix gemogen. De boel eens goed te laten dampen, in plaats van op te schrikken met een soort heien op die snaredrum. Het is een kleine smet op het blazoen.

Black Batik Volume I and Volume II is de moeite waard als je graag trippy jams hoort. Een prettige jam, waarin de muzikanten als kinderen in een snoepjesfabriek de verschillende opties uitproberen. Het klinkt als een vrolijke ontdekkingsrit van 75 minuten. Ik raad je dan ook zeker aan om te beginnen met Alleyway Tango en de zit tot het hippe Black Batik te consumeren. Te gebruiken naast de gebruikelijke psychedelica die noodzakelijk is om deze muziek ten volle te kunnen waarderen.

Score:

80/100

Label:

Acid Test, 2022

Tracklisting:

 1. Alleyway Tango
 2. Pharisaismic Plebeian Bureaucracism
 3. Ante Ala
 4. Flying Manta
 5. Pink Bong Jill
 6. Black Batik

Line-up:

 • Dávid Strausz – Basgitaar
 • Krisztián Megyeri – Drums
 • Ádám Kalamár – Effecten
 • Kriszti Benus – Drums
 • Robi Kránitz – Basgitaar
 • Bence Ambrus – Gitaar
 • Ákos Karancz – Gitaar, effecten

Links: