Neolith – I Am The Way

In de categorie nutteloze weetjes: ‘Neolith is een merknaam voor keramisch plaatmateriaal waarmee je allerlei oppervlakken kunt bekleden zoals bijvoorbeeld vloeren, muren en aanrechtbladen maar ook werkbladen, gevels en meubilair.’ Dit was de eerste hint op het internet toen ik de bandnaam intypte. Het is dus multi-inzetbaar spul en daar houdt de vergelijking met deze Poolse band niet op. Laat me dat nader toelichten zonder grapjes over Polen en bouwvakkers te maken. .

Op I Am The Way combineert de band ultra-langzame stukken met zeer snelle en felle uitspattingen. Op het eerste gehoor liggen deze stijlen ver uit elkaar en lijkt het een vreemde combinatie. Wanneer er gas teruggenomen wordt, gaat het tempo ook flink omlaag en soms is dat jammer. Bij nadere beluistering lijkt Neolith deze momenten bewust in te hebben gebouwd om de luisteraar even op adem te laten komen en daarna opnieuw een vernietigend tempo neer te zetten. Het komt de impact van het geheel ten goede.

De productie is typisch moderne underground: niet te gruizig, de gitaren vooraan in de mix en wat doffe drums. Het zorgt voor een occulte sfeer die goed past bij het songmateriaal. Deze wordt versterkt door de screams die dan weer hees en dan weer als diepe grunt klinken maar altijd ziek uit de hoek komen. Hier heeft Neolith duidelijk over nagedacht. Hetzelfde geldt voor het artwork welke goed op elkaar is afgestemd en aansluit bij het tekstuele gedeelte.

Voor degenen die af en toe een rustig riffje toegevoegd willen hebben aan hun death metal: Neolith zaagt van dik hout planken, de boel wordt stevig dicht gekit en nergens wordt de plank misgeslagen. Verdomme, zit ik toch weer te spotten met Poolse bouwvakkers….

Score:

79/100

Label:

Mythrone Promotion, 2019

Tracklisting:

 1. The Abu Hymn
 2. Wanderer Who Bestows
 3. Irarazakku
 4. In The Name Of Umamu
 5. Ask And Thou Shalt Receive
 6. Hear Ye, Hear Ye
 7. I Am The Way
 8. Let The Heavens Rejoice

Line-up:

 • Levi – Vocalen
 • Conrad – Gitaar
 • Kriss – Basgitaar, vocalen
 • Daniel – Drums

Links: