Nemus – Stein – Mensch

Een woudmens en een zeemens had Nemus al. Daar baart de Duitse Einzelgänger nu een Stein – Mensch bij. Allemaal mensenrassen vervaardigd uit een element, zo zegt het concept. Onder die thematische koepel vertelt het album het verhaal van een bergbeklimmer die in een grot belandt en daar een vloek oploopt. Hij wordt deel van de berg en is gedoemd zich eenzaam te voelen en te voeden met de zielen van andere bergbeklimmers. Je zou voor minder stenen kloten krijgen!

Volgens het label maken we hier de geboorte mee van een nieuwe genre-infusie: Neue Deutsche Schwärze. Oftewel black metal met Neue Deutsche Härte. Als argument daarvoor halen ze de drie korte zangpartijen met lage stem en de flauwe pogingen om machtig te doen door eens een symfonische ijsschots onder een gitaarhaal te glaceren aan. Dat zijn naast magere argumenten vooral uitzonderlijk schaarse elementen in wat doodgewone black metal is.

Doorsnee black metal dan nog. Je weet wel: met schallende gitaar en zwavelige/zwartkristallen distortion. Structureel zit het al evenzeer in de prefab vorm gegoten. Je hebt van die atmosferische nachtfonkeldeemsteringen – het zij met zo’n clean of distortion effectenbakje, het zij met de basgitaar – dat dan via wiegende akkoordenrituelen eindigt in een venijnige sneer clichéblack.

Slecht gekozen drumritmes maken de overgangen of de onderling gelijkaardige riffpatronen bovendien stroef. Koud en donker is het zeker wel. Zeker wanneer er eens een kunstmatig koor meekweelt of er een uitgestrekt synthesizergebergte onder de ritualistische akkoordenuitwisseling gaapt. De ijzige krijs en bezeten weemoedschreeuwen uiten dezelfde sfeer. Toch  komt het vooral over als dertiende in een dozijnsblack van het zevende knoopsgat aan het jasje van de bergbeklimmer over wie deze zogezegde Neue Deutsche Schwärze verhaalt. Van zulke beweringen krijgt onze NDH-specialist, die zich hier om die reden mee heeft moeten bezighouden, dus stenen kloten. Dat is dan toch al deels steenmens.

Score:

60/100

Label:

Naturmacht Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Der Berg
  2. Der Stieg
  3. Der Fall
  4. Das Herz
  5. Der Golem
  6. Das Verlies
  7. Der Schrei
  8. Der Fluch

Line-up:

  • Frank Riegler – Vocalen, gitaar, programmering

Links: