Negative Thought Process- Hell is… Much Better Than This

Negative Thought Process is een grind/crust band uit het Verenigd Koninkrijk. Dit EP’tje met zes nummer doet er tien minuten over om afgelopen te zijn. In 2016 werd een debuutalbum genaamd Methylene Butterfly afgeleverd. Ik noem maar even wat feiten op, want deze release is er eentje als zovelen, en je moet er toch iets over vertellen.

In de woorden van de band zelf is dit muziek vol met frustratie en korte explosieve uitbarstingen. In de productie krijg je een zeer dik basgeluid om je oren. De gitaren zijn in drop d gestemd om zo een wat ouderwetser en zwaar crustgeluid te krijgen. Het geheel is in de mastering heel sterk genormaliseerd waardoor de scherpe randjes er letterlijk wat af zijn gehaald. De basgitaar is mijns inziens zelfs té prominent aanwezig waardoor nuance en melodie verloren gaan. Omdat de gitaren wat weinig melodie bieden wordt het een vrij monotoon geheel. Verder klinken de zes nummers op zich als overdachte stukjes. Deze tracks geven het idee dat je naar een aantal teasers luistert. Het is grindcore, maar neem een Napalm Death dat in een dergelijk kort tijdsbestek een kop en staart weet te creëren. Negative Thought Process slaagt daar toch wat minder in. Het gitaarwerk bestaat uit redelijk simpele riffs die af en toe wat in d-beat zwengelen. De aardig nette vocalen zijn vrij zwaar met af en toe een schreeuwtje. De beste man schreeuwt graag zo hard mogelijk in de microfoon, maar ironisch genoeg komt het door de mastering soms wat slapjes over. Op de titeltrack zit er wel een zekere boze frustratie in de vocalen, bij I Am Scum klinkt het weer een stuk vriendelijker. Forced Fed Life draait alle knoppen maximaal open en de afwisselende zanglijnen weten wat overtuiging te berde te brengen. De drums zijn wat rommelig en ongenuanceerd, terwijl de blasbeats wel met aardige precisie worden uitgevoerd.

Negative Thought Process is een band die een trucje van Napalm Death zag. ‘Dat kunnen wij ook’, zeiden de drie heren tegen elkaar en enthousiast gingen ze aan de slag. Het resultaat in de vorm van deze EP is een prima middenmotertje maar uiteindelijk niet erg memorabel blijkbaar. Het album lijkt nog wat verbetering te kunnen gebruiken qua melodie/onderscheidende riffs en mastering. Het mag ook best een stukje complexer, zowel instrumenttechnisch als in de songwriting. Voor nu is het geen onvoldoende in elk geval.

Label:

Hibernacula Records, 2020

Tracklisting:

  1. Hel Is…Much Better than This
  2. I Am Scum
  3. Cognitive Dissonance
  4. Stagnant
  5. Festering in Ignorance
  6. Force Fed Life

Line-up:

  • Jordan Allard – Drums, mixing, productie, mastering, vocalen
  • Danny Page – Vocalen, gitaar
  • Kyle Townsend – Vocalen, basgitaar

Links: