Necromantia – To the Depths We Descend…

Necromantia, de Griekse blackmetal legende, komt met een allerlaatste release op de proppen. De reden is helaas het overlijden van Baron Blood, samen met Magus Wampyr Daoloth het brein van de band. Hét kenmerk van Necromantia is natuurlijk het gebruik van een achtsnarige bas in plaats van een gitaar, naast de reguliere bas. ‘It shouldn’t work, but it does’ zei Magus er ooit over. Het gevolg was een superheavy geluid en een hele gave gimmick.

Het hoogtepunt van de band lang in de jaren ’90 van de vorige eeuw, met botbrekende albums als Scarlet Evil Witching Black en Malice. Ook de EP Ancient Pride was van zeer hoge kwaliteit. Met het wisselen van het millennium, kwam ook bij Necromantia een verandering in de muziek ten gehore. Niet meer alles hard en kapot, maar meer sfeer en wat meer ambient gericht. The Sound of Lucifer Storming Heaven (2007) was een album uit dat tijdperk en na dat album was het lang stil op het gebied van echt nieuw werk. Er verschenen een hele rits aan splits, compilaties en EP’s, maar de vraag was of er ooit nog een album uit zou komen. Dat is nu dus gebeurd, helaas om een hele treurige reden.

To the Depths We Descend… is een album geworden met de wortels in de beginperiode van de band. Niet alleen staan er twee nummers op die in de remix/remaster zijn gegooid, maar een aantal nummers knalt ouderwets de speakers uit. Er is ook plek voor het meer recentere werk en aan het einde van And The Shadows Wept horen we een melancholisch eerbetoon aan Baron Blood. Farewell, my brother!

Er is lang aan dit album gesleuteld, mede door corona liep de boel nogal wat vertraging op, maar dat is een rode draad in de carrière van de Grieken. Het eindresultaat mag er echter zeker zijn, zowel visueel als auditief. Necromantia sloot zijn loopbaan af op 15 oktober 2021, de dag waarop het album uitkwam. Een afscheid met opgeheven hoofd!

Score:

85/100

Label:

The Circle Music, 2021

Tracklisting:

 1. Daemonocentric
 2. And the Shadows Wept…
 3. Give the Devil His Due
 4. Inferno
 5. Eldritch
 6. To the Depths We Descend…
 7. Lord of the Abyss MMXXI
 8. The Warlock MMXXI

Line-up:

 • Magus Wampyr Daoloth – Bass, vocalen, keyboards
 • Yiannis Votsis – Drums
 • George Emmanuel – Gitaar, keyboards

Links: