Neal Schon – Vortex

Neal Schon – Vortex

Mascot Label Group, 2015

De beste man is alweer 61. Of pas 61 wanneer je bedenkt dat hij vanaf 1970 professioneel muzikant is. Zijn debuut was op een plaat van Santana uit 1971. Verder is Neal Schon natuurlijk vooral bekend als enig bandlid van het AOR-vehikel Journey dat op al diens platen meedeed. Met Journey trekt Schon vooral in Amerika volle zalen en organiseert daarmee een dikke portemonnaie, maar iedereen zit natuurlijk te wachten op de terugkeer van Steve Perry. De huidige incarnatie van de band is met Arnel Pinada toch meer een gelikte Jonathan Cain-formule aan het worden dan die nummer één AOR-band van weleer. Dat moest ik even kwijt. Sorry, Neal.

Dat Schon nog een aanzienlijke mate van creatieve output heeft bewijst Vortex dat doodleuk een dubbelalbum is geworden. Ik was aanvankelijk wat huiverig. Vaak haal ik het einde van een instrumentale plaat niet. Mijn aandacht verslapt nogal snel wanneer er geen zanger is om mij wakker te schreeuwen. Vortex is daarop een positieve uitzondering. Een niemendalletje daargelaten (het pianoriedeltje Eternal Love) bevat de plaat 18 tracks met daarop het kenmerkende vloeiende en beheerste gitaarwerk van Schon. Het klinkt raar, maar de nummers komen op mij erg songgericht over. De opbouw binnen de nummers is zorgvuldig, de verhouding tussen de nummers klopt en het belangrijkste: Neal verzandt niet in shreddende egotripperij. Groot pluspunt op deze plaat is, wat ook al op eerdere solouitspattingen van de gitarist het geval was, de aanwezigheid van Steve Smith. Ook deze meer jazz georienteerde drummer geeft Vortex dat kleine stukje extra. Het is muzikaal vakmanschap om je vingers bij af te likken.

Vortex is dan ook niet alleen een album geworden voor de gitaar- of Journey-freaks, maar is vooral een releaxed hardrock album geworden waarop de beste man bewijst ondanks een veelheid aan stijlen te gebruiken een duidelijk herkenbaar gezicht te houden. Ik heb deze twee schijfjes met plezier afgeluisterd. Wat heet, ik heb het niet bij één keer gelaten.

schon

Tracklisting cd1:

 1. Miles Beyond
 2. Awakening
 3. Cuban Fly Zone
 4. El Matador
 5. Eternal Love
 6. In A Cloud
 7. Irish Cream
 8. Lady M (Our Love Remains)
 9. Airliner NS910

Tracklisting cd2:

 1. Tortured Souls
 2. Schon & Hammer Now
 3. NS Vortex
 4. Unspoken Faith
 5. Twilight & Spellbound
 6. Triumph Of Love
 7. Mom
 8. Talk To Me
 9. White Light

Line-up:

 • Neal Schon – gitaar, bas
 • Steve Smith – drums
 • Igor Len – toetsen

Links: