Nazgûl – Omne Est Paratum

Geheel toevallig eigenlijk dat ik De Expugnatione Elfmuth uit 2002 tegenkwam in een lade van een kast die al jaren niet was aangeraakt. Het was het eerste en enige album van deze Italiaanse folk/blackmetalcombinatie. Orkish black metal noemt de band het zelf. Naar aanleiding van deze zoldervondst ging ik op zoek naar de huidige staat van de band.

Het was al een tijd stil rondom deze Sicilianen. Ze waren soort van dood vanaf 2008, maar schijnbaar hebben de twee heren de wapenen weer opgepakt. Sinds 2019 wordt er blijkbaar weer actiever gespeeld. In 2022 is het tijd voor de EP genaamd Omne Est Paratum. Het is een heruitgave van de debuut-EP met een toevoeging van een derde liedje: Ordo Draconis Orkian. Dit nummer stond niet op de oorspronkelijke EP, maar is een in 1999 opgenomen en onuitgebracht werk.

Plaats het ergens bij Bal Sagoth en natuurlijk Summoning, al is het maar vanwege de Tolkienaanbidding, maar dan met matige screams en grunts en geprogrammeerde drums. Het klinkt misschien niet heel aantrekkelijk en het is zeker niet voor iedereen een match. Toch kan ik er geen genoeg van krijgen. IJzersterke melodieën worden vergezeld van keyboardhoorns en dragende koortonen. De keyboards zijn zowel erg aanwezig als erg goed. Sfeervol, zwart, maar ook industrieel, zoals het een orkenleger in het midden van Mordor betaamt. Fluitjes, hoorns, klavecimbels, razende geprogrammeerde dubbele bassdrums, je kan het zo gek niet verzinnen. Als Tolkienadept zal je het wel lusten. De volledig Latijnse teksten zijn alleen maar een extra weergave van de hoeveelheid werk die de band hieraan heeft besteed. Een mooie cover ontbreekt evenmin!

Enfin, deze heruitgave van Omne Est Paratum kan je met een gerust hart opleggen. Voor de prijs van slechts drie euro schaft u hem aan. Ik doe zelf een vreugdedansje omdat deze band met vrij bijzondere (bijzonder is niet lelijk) unieke muziek weer springlevend lijkt. Hopelijk is het de voorloper van een nieuw werk. Nazgûl zal van goeden huize moeten komen wil het zijn unieke debuutalbum evenaren.

Label:

Gollum's Treasures, 2022

Tracklisting:

  1. Eccidium
  2. Ante Bellum
  3. Ordo Draconis Orkian (Trollish Version)

Line-up:

  • Thornset – Gitaar, basgitaar
  • Zakrathor – Vocalen, keyboards, drums
  • Dominus Aperorum – Vocalen

Links: