Navolreb – Uit Duistere Tijden

Mocht u nog wat geld hebben om stuk te slaan, neem dan eens een kijkje in de webshop van undergroundlabel Zwaertgevegt. Gespecialiseerd in black metal uit Nederland en dat dan op tape gegooid in oplages van hooguit enkele tientallen. Voor een paar euro heb je weer een schat erbij met gratis extra koppijn voor de buren.

Tijdens het shoppen zult u ook Uit Duistere Tijden van eenmans blackmetal/dungeonsynthband Navolreb tegenkomen. Het is het debuutalbum van heerschap Drahcir Nav Olreb (er is bepaald geen codeermachine nodig om ’s mans geboortenaam te achterhalen), ook actief als zanger/gitarist en tekstschrijver van Dood. Met songtitels als Naderend onheil, Duisternis en – mijn favoriet – Het fabeltje, de jood en de heilige hoer weet u in welke richting u het qua stemming moet zoeken.

Maar moet u die 4,50 euro die deze tape kost ook gebruiken of zijn er betere keuzes te maken? Wel, liefhebbers van het specifieke genre kunnen hun slag slaan, mensen die wat verder weg staan gaan wellicht voor een andere optie. Richard, pardon: Drahcir, weet met zijn strot een heerlijk kwaadaardig sfeertje op te roepen. Maar tegelijkertijd zijn de nummers onderling niet onderscheidend genoeg om echt indruk te maken. Daar komt bij dat het geluidsniveau van dit album nogal wisselt. Het ene nummer klinkt Navolreb alsof er is opgenomen in een gesloten steenkolenmijn in Limburg, het volgende alsof hij naast je zit op de bank. Ook zijn er de nodige stijlwisselingen over de hele linie en gaan we van haatmuziek uit de krochten van de hel naar bijna vrolijk makend getokkel op een luit.

Zeker voor een eerste keer is dit Uit Duistere Tijden best een aardig album. Maar voorlopig ook niet meer dan dat. Misschien kan Drahcir voor een tweede plaat iets meer structuur aanbrengen en wat langere nummers schrijven om daarmee de aandacht beter vast te houden. Luistertip: Bliksem, omdat hierbij de grote meester Varg voorzichtig meekijkt over de schouder. Oh, en Het fabeltje, de jood en de heilige hoer mag er niet alleen wat de titel betreft zijn.

Score:

70/100

Label:

Zwaertgevegt, 2021

Tracklisting:

 1. Naderend onheil
 2. Duisternis
 3. De grote winter
 4. Stemmen uit het bos
 5. Ring van Antvari
 6. Bliksem
 7. Het fabeltje, de jood en de heilige hoer
 8. Zelfmoord
 9. Eenzaamheid
 10. Tranen van weleer

Line-up:

 • Drahcir Nav Olreb – Alles

Links: