Nathr/Ordo Cultum Serpentis – Shadows Crawl

Zwarte kaarsen tijdens een nog zwartere mis. Helse sferen. Slome blastbeats. Rituele repetitie. Verzwolgen worden door duisternis in de crypte van een ontheiligde kerk. De geesteswereld van duivelsfilosofen. Een verwrongen ziel schreeuwend om verlossing. Dat zijn maar een aantal van de zaken die door mijn hoofd schoten bij het beluisteren van deze split vol blackened doom. Nathr en Ordo Cultum Serpentis dompelen ons onder met elk één nummer gedurende niet minder dan 37 minuten. Onwerelds wat hier ten gehore gebracht wordt. 

Wegstervend weerklinken op een regenachtige, koude avond – The Burial vangt aan. Er broeit iets in de lucht, zelfs het kleinste kind, onschuldig en vol levensvreugde, voelt het aan. Geen gezellig haardvuur of lichtjes in een vergeten kerstboom kunnen het hart nog verwarmen gedurende de komende negentien minuten. God heeft ons verlaten. De demonen komen eraan. 

Ze worden aangekondigd door een repetitieve riff die aanvankelijk vrij en ruimtelijk klinkt. Nathr bouwt de spanning gedurende tien minuten gestaag op met aanzwellend kerkorgel en verstikkende gitaar. Prevelend wijst een stem de weg. Na tien minuten vallen drum en krijsstem in met een nagalm een kathedraal waardig. Het tempo ligt laag, de impact is des te groter. Regelmatig duikt de muziek dieper dan verwacht. Ze sleept je in dieper dalende cirkels mee naar ongekende, donkere oorden. Naar het einde toe blijft enkel nog het geluid van de regen over. Wat een trip, wat een sfeer. 

Ordo Cultum Serpentis neemt over met het bijna zeventien minuten durende Fillii Serpentis Nigri. Ook de Serpentijnen beginnen erg sfeervol: na een tweetal minuten vallen drum en gitaar in met een korzelige, statige riff. De grafstem spookt gedurende minuten zonder ophouden over de muziek en evoceert griezelfilms van de jaren ’70. Een ongoddelijke voorzanger die er later bijkomt, eist met orthodox klinkende gezangen een hoofdrol op. Ordo Cultum Serpentis brengt ons de enige blastbeats op deze split, volgend op het sinistere, filmische intermezzo ongeveer halfweg. Zelfs de blastbeats hebben een slepend, sloom gevoel –  doem doordringt het geheel.

Beide bands zetten hier een indrukwekkend genrestuk neer. Nathr zet vooral in op sfeer, bij Ordo Cultum Serpentis speelt effectieve doom een grotere rol. Voor de prijs van een ronde halve euro op Bandcamp halen jullie deze duistere trip in huis. Zeer de moeite waard!

Label:

Signal Rex, 2022

Tracklisting:

  1. The Burial
  2. Fillii Serpentis Nigri

Line-up:

Nathr

  • Nathas – Zang
  • Northr – Gitaar, bas, keyboards
  • Ond – Drums

Ordo Cultum Serpentis

  • Fr. Der Cadaver – Zang
  • V – Gitaar, bas

Links: