Nathr – Beinahrúga

De graven van de oude Vikinghoofdstad Nidaros moeten worden geopend! Beinahrúga is volgens Nathr een poging daartoe. De zwartgallige funeral doom op deze debuut EP duurt slechts 24 minuten, uitgesmeerd over vier tracks. De heren spelen tevens in een vrij onbekende blackmetalband genaamd Funeral Harvest. Ook op deze EP is het duisternis en donkerheid troef. Denk aan een wat rauwe, effectloze en trage versie van The Ruins of Beverast.

Het is een interessante EP geworden, die erg atmosferisch is. Dit is te danken aan de inzet van soundscapes en synths. De ijzersterke blackmetalvocalen geven een duivelse toets. Natuurlijk valt er nog wel wat op dit debuut aan te merken. De aanslagen op een nummer als Tenebra Mundi klinken wel erg gelijkaardig, het mist de nadruk die de drum wel neerlegt. Je merkt het ook aan de aanslagen op Vado Mori. De opmaten geven een meezuigend effect, maar zodra de wat lagere tonen worden aangeslagen ontsnapt de helderheid in het geluid wel eens. Op dit nummer is het ‘spoken word’ passend verwerkt onder een zware synthlijn. Ook overgang van de ambientgeluiden op Into The Void naar de zwarte doom klinkt nog wat losstaand. De roffels op Into The Void hadden veel impact kunnen hebben, maar het schuift nu net niet helemaal lekker over de sterk genormaliseerde gitaarlijn. Daardoor blijft het heel ‘laags’ klinken, en minder als een samenspelende band.

Anders dan deze kritiekpunten mag Beinahrúga best een bovengemiddeld goede release worden genoemd. De wijze waarop deze liedjes zijn geschreven weten heel sterk de ontknopingen uit te stellen over een lange periode. Over dit album is duidelijk nagedacht, en het vraagt intelligentie om dergelijke monotone muziek in de vorm van een zwarte wurgslang te brengen. Nathr kan dat.

Nathr slaagt op Beinahrúga in het neerzetten van een coherente sfeer. Het is een band om in de gaten te houden, want de ideeën zijn er zeker. Het is nog geen diamantenring, maar je loopt niet voor aap wanneer je deze donkere onweerswolk van een plaat aanschaft. Zwartgallige harten gaan hier ongetwijfeld iets sneller van kloppen.

Label:

Signal Rex, 2021

Tracklisting:

  1. Beinahrúga
  2. Tenebra Mundi
  3. Into the Void
  4. Vado Mori

Line-up:

  • Nathas – Vocalen
  • Northr – Gitaar, basgitaar, synths, soundscapes
  • Ond – Drums

Links: