Napoleon – Newborn Mind

Fans van (de wat geliktere) metaalmuziek hebben vanaf nu een goede reden om Napoleon niet meer meteen te associëren met een Franse generaal/dictator of een Belgisch snoepje. Een getalenteerd viertal uit Exeter (Engeland) debuteert op uitstekende wijze met het innovatieve Newborn Mind, waarmee het wat mij betreft meteen een plekje op de line-up van een festival als Complexity Fest verdient. Deze jongelingen zijn van veel markten thuis en weten op vernuftige wijze verscheidene invloeden samen te weven tot een amusant en cohesief geheel.

In de kern van het bandgeluid wordt geraffineerde metalcore gebracht, die stevig doet denken aan Haunt What’s Left van This Or The Apocalypse, maar dan met wat meer Periphery in de hoge krijszang en stop ‘n go riffage. Een progressieve tendens is bespeurbaar in de geest van Scale The Summit, Animals As Leaders en The Contortionist, zoals bijvoorbeeld in de intro van Afterlife en Maps. Daarnaast weet de groep af en toe agressief uit de hoek te komen met hardcore die lijkt op de vroege dagen van Counterparts (ten tijde van Prophets), met name qua breaks en geschreeuwde backing vocals. Tussen het gepingel door doen de plotselinge tempoversnellingen en grooves het juist erg goed (zoals in Different Skin).

De manier waarop melodische gitaarlijntjes om de afwisselend geschreeuwde en gezongen vocalen geweven worden, doet sterk denken aan Protest The Hero. De gevarieerde zang kent invloeden van landgenoten Architects, SikTh en zelfs Bring Me The Horizon. Helaas doen op dit vlak de wat cringey lyrics afbreuk aan de puberaal aandoende vocalen, evenals aan de los verspreide audiosamples tijdens bijvoorbeeld de outro van Brought Here To Suffer. In bredere zin zal de zang van Napoleon de reden zijn waarom de wat truëre Zware Metalen-lezer af zal haken en zodoende kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het uitbrengen van een instrumentaal album het animo voor deze band zou vergroten (zoals Periphery dat reeds gedaan heeft). Indien je echter gewilligd bent om door een zekere portie zoetsappigheid op vocaal vlak heen te bijten, zal het speelse en innovatieve instrumentvernuft van Newborn Mind je niet teleurstellen.

 

646d9a36c21cb3631c82715834c20e18

Label:

Basick Records, 2016

Tracklisting:

 1. Dystopia
 2. Newborn Mind
 3. Different Skin
 4. Brought Here To Suffer
 5. Afterlife
 6. Maps
 7. Of Jams, Smokes & Promises
 8. Stargazer
 9. Remedy
 10. Utopia

Line-up:

 • Wes Thompson – zang
 • Sam Osborn – gitaar
 • Jacob Brelsford – bas
 • James Mendoza – drums

Links:

Score: 75/100