Nachtfalter – Was Bleibt

Wanneer je je instelt op een album dat in het genre van Teutoonse dark gothic rock wordt ingedeeld, dan wil je dat je mag verwachten een plaat te beluisteren vol bezieling en passie. Met het debuut van Nachtfalter, getiteld Was Bleibt, is het aan deze jonge Duitse formatie om hieraan te voldoen.

Het album start met de op synthesizer nagebootste orkestrale arrangementen van Für Mich, dat dient als intro van het album. Opvallend is echter dat deze niet meteen overgaat in het opvolgende Anderes Leben voor de extra bombast, maar dat er eerst een lange pauze is, waardoor de sfeer meteen doodslaat. Wat ook direct opvalt is dat Tobias Serfling een getalenteerde muzikant is – hij verzorgd de drums, toetsen en bas -, maar ook een ontzettende zielloze zanger is. Alle motten in de brand, wat wordt dit zonder enige passie gepresenteerd. Dat Duits een taal is dat zich uitstekend leent voor ‘spreekzang’, stelden Rammstein en het Sloveense Laibach al lang geleden vast, maar dat de kracht er ook uitgezogen kan worden bewijst Nachtfalter op zijn debuut.

Maschinenklang start bijvoorbeeld met best een geinige opzwepende opbouw dat doet terugdenken aan de jaren ’80 new wave. New Order’s Blue Monday in het bijzonder, maar dan in een zwaarder jasje. Maar wanneer de vocalen het nummer moeten gaan leiden, valt het net zo dood neer als een koolmeesje tijdens een hittegolf. Een nummer als Folge Mir zou zo veel sterker zijn, als er… ach, het is wel duidelijk: de vocalen ruïneren het album. Dark rock, Deutschrock/NDH, gothic rock of alles wat eraan verwant is, maar wat zonder ziel wordt afgeleverd, is gewoon niet de moeite waard om aan te beginnen.

Beste heren Tobias en Tom, voeg alsjeblieft een extra bandlid toe die de zang op zich gaat nemen, want alleen dan voorzie ik een leuke cultfanbase voor Nachtfalter in de toekomst. Deze nachtvlinder blijft nu echter nog te veel hangen in het stadium van de processierups.

Score:

50/100

Label:

Echozone, 2019

Tracklisting:

 1. Für Mich
 2. Anderes Leben
 3. Maschinenklang
 4. Eine Stimme
 5. Volkommenheit
 6. Im Schatten
 7. Folge Mir
 8. Nacht
 9. Nur Noch Einmal…
 10. Maschinenklang (Elektro-Version)

Line-up:

 • Tobias Serfling – Zang, Toetsen, Bas, Drums
 • Tom Grünzig – Gitaar

Links: