Myrkur – Mausoleum

Het Emanuel Vigeland Museum in Oslo bezit een donkere kamer die gevuld is met fresco’s die gaan over leven en dood. Het wordt één van de best bewaarde geheimen van Oslo genoemd en op zich een unieke ervaring, maar het is nog veel unieker om Myrkur wat nummers akoestisch te horen brengen op deze locatie. Een klein half uur brengt de Deense dame, die een behoorlijke impact leverde met haar debuut M, samen met een koor en een gitarist een memorabel concertje.

Ook een fijn moment om de laatste single Den Lille Piges Død even te brengen, samen met nog een Bathory-cover. Uiteraard een akoestisch nummer van op Hammerheart, waardoor het ook prima in deze set past. Dit Mausoleum-gebeuren moet wel je ding zijn, want de blackmetalstukjes van het debuut zijn helemaal verdwenen. Het Noorse meisjeskoor vult de zweverige zangstijl van deze dame prima aan en binnen deze setting klinkt het allemaal ook erg apart. De sporadische gitaarbegeleiding en beklemmende pianopartijen passen er ook perfect bij.

Persoonlijk kan ik blijven luisteren naar dit plaatje dat zo diep weet te gaan. Dit is zowel mysterieus en ijzig, als diepgaand en rustgevend. Een pure Scandinavische folklore-parel op een erg aparte plek. Hopelijk mogen we meer van dit meemaken in de nabije toekomst.

Tracklisting:a3090686971_16

 1. Vølvens spådom
 2. Jeg er guden, i er tjenerne
 3. Skøgen skulle dø
 4. Byssan lull
 5. Den lille piges død
 6. Frosne vind
 7. Onde børn
 8. Song to Hall Up High (Bathory cover)
 9. Dybt i skoven

Line-up:

 • Myrkur – Zang, piano
 • Håvard Jørgensen – Gitaar
 • The Norwegian Girls Choir – Zang

Label:
Relapse Records

Links: