Myrath – Legacy

Myrath – Legacy

Nightmare Records, 2016

In 2011 was ondergetekende behoorlijk te spreken over Myrath’s derde langspeler Tales from the Sands

. De midden-oosterse inslag zorgde voor een fris geluid binnen het powermetalstramien. Nu, vijf jaar later ligt eindelijk de opvolger Legacy in de internationale platenbakken, en kunnen we rustig aan beoordelen of deze het wachten waard is geweest.

Helaas is het Arabische aspect bij de heren van Myrath net zo doorgeslagen als bij de Eastern metal collegae Orphaned Land, die inmiddels ver verwijderd zijn van de ludieke combinatie death metal met oosterse klanken, en met All is One een veel te glad product afleverden. Zo ook met Myrath‘s Legacy, waarbij de elf songs dermate doorspekt zijn van allerlei Arabische tierelantijntjes dat het eerder stoort dan een collectie goede songs oplevert, en het totaalgeluid minder metal is dan ooit. Legacy staat vol met potentieel sterk materiaal, maar het geheel is zo dichtgeplamuurd met oosterse riedeltjes, uitheemse klanken, digitale orkestratie en Arabisch koorwerk, dat de songs nergens de ruimte krijgen om te ademen. Dat maakt Legacy op zijn tijd een behoorlijke kluif om doorheen te komen, en dat is zonde, want de heren weten in de basis nog steeds wel wat een goede pot power metal is.

Bijkomend probleem is dat de hele plaat zo griezelig glad klinkt, zo enorm geproduceerd, dat het glazuur bijkans van je tanden spat bij het beluisteren door de mierzoete productielaag over de toch al vrij poppy songs, waarmee Myrath het voor de wat meer verstokte metalliefhebber ook lastig maakt om punten te scoren. Bij vlagen klinkt de band als een oosterse variant op Eurovisiemetalband Amaranthe (inclusief sporadische, techno-achtige toestanden); zo gelikt en zo geproduceerd dat alle scherpe randjes er volledig af zijn.

Onder de motorkap, onder alle glans, zit een heel degelijke plaat verstopt. De mannen van Myrath weten prima hoe je een pakkende powermetalsong schrijft, maar de cosmetische laag die er op Legacy bovenop ligt, leidt daar enorm van af. Dat maakt Legacy tot een product met twee gezichten: ja, het materiaal is an sich meer dan prima, maar de uitwerking en, vooral, afwerking, laat enorm te wensen over. De prima balans is in 2011 reeds bereikt, en helaas weet men daar op dit nieuwe album niet met succes op voort te borduren. Eeuwig zonde, want de goede ideeën zijn er zeker wel.

myrath-legacy
Line-up:

 • Jasmin
 • Believer
 • Get Your Freedom Back
 • Nobody’s Lives
 • The Needle
 • Through Your Eyes
 • The Unburnt
 • I Want to Die
 • Duat
 • Endure the Silence
 • Storm of Lies

Line-up:

 1. Zaher Zorgati – zang
 2. Malek Ben Arbia – gitaar
 3. Elyes Bouchoucha – keyboards
 4. Anis Jouini – bas
 5. Morgan Berthet – drums

Links: