My Dying Bride – Feel the Misery

My Dying Bride – Feel the Misery
Peaceville, 2015

Eigenlijk is het frappant dat naarmate de discografie van een band uitbreidt, de platen op een gegeven moment meer voor kennisgeving worden aangenomen als meer van hetzelfde. Een uitzondering op die ongeschreven regel vormt My Dying Bride. Ieder album is als een volwaardige vrucht aan de boom: een heerlijk sappige peer die lang in de lentezon heeft mogen rijpen. Vrucht nummer dertien is ook weer zo’n pareltje op zich. Feel the Misery (hoe doommetal wilt u het hebben?) is als een heerlijke bui die een warme zomerdag verdrijft en het verlangen naar de herfst doet toenemen.

Ondanks de treurigstemmende titel begint Feel the Misery met And My Father Left Forever muzikaal nog best optimistisch. Voor My Dying Bride-begrippen dan natuurlijk, want als de stuwende metal te veel de overhand neemt, klinkt er gauw een viool om de luisteraar treurig te stemmen. Er mag natuurlijk niet gelachen worden!

Maar alle grappen apart: Feel the Misery barst bijna uit zijn voegen van de kwaliteit. Zoals altijd klinkt ook deze release van de Britse band verbluffend goed en is het alsof het leed dat zanger Aaron Stainthorpe op zijn schouders meedraagt alleen maar groter is geworden. Hoor ‘m maar eens kreunen in To Shiver in Empty Halls en A Cold New Curse, je zou je bijna bij de asielzoekers in Calais voegen om het Kanaal over te steken, door te liften naar Halifax en een deken om z’n schouders slaan. De contrasten tussen Stainthorpes grunt en cleane vocalen zorgen voor meer kleur dan ooit en dat geldt eigenlijk voor de gehele muziek. Of de band nu bijna stilvalt of juist het gaspedaal intrapt, Feel the Misery zorgt over de gehele linie voor kippenvel.

Bovendien heeft My Dying Bride het voor elkaar gekregen om een algehele droefenis en duisternis over deze plaat te leggen, en wel op zo’n manier dat menig kwade blackmetalband hier nog een puntje aan kan zuigen. De dertiende vrucht is daarom werkelijk van een ongekend hoge kwaliteit. Een paar weken nadat mede-droeftoeters Paradise Lost met een ijzersterke plaat kwamen, gaat My Dying Bride hier onvoorstelbaar genoeg gewoon nog overheen. En als The Plague Within al 95 punten scoort, moet Feel the Misery er dus meer krijgen. Waarvan akte.

Tracklisting:
My Dying Bride - Feel the Misery 200x200

 1. And My Father Left Forever
 2. To Shiver in Emptu Halls
 3. A Cold New Curse
 4. Feel the Misery
 5. A Thorn of Wisdom
 6. I Celebrate Your Skin
 7. I Almost Loved You
 8. Within A Sleeping Forest

Line-up:

 • Aaron Stainthorpe – Vocalen
 • Calvin Robertshaw – Gitaar
 • Andrew Craighan – Gitaar
 • Lena Abé – Bas
 • Shaun Macgowan – Keyboard, viool

Links: