Mxrcxl – All About Tomorrow

Derde album van het Nederlandse Mxrcxl, een band die ik per ongeluk positief benaderde in 2013, ten tijde van de EP A Laughing Matter. Blijkbaar deed ik dat vrij goed, want nu ligt er zowaar een mooi ogende witte plaat op mijn speler rondjes te maken. Een nieuw album, genaamd All About Tomorrow, waarmee de Rotterdamse band zich opnieuw in de spotlights wil spelen. Gelijk hebben ze. Met het opvallend artwork valt het meteen op in ieder geval.

Muziek! Net als de vorige keer mag je ook op All About Tomorrow alternatieve rock/grunge verwachten, muziek die vooral aan het eind van de vorige eeuw zijn hoogtepunt bereikte. Belgische lezers herinneren zich misschien nog de tijd van De Afrekening, een programma op Studio Brussel, waar Dildo Warheads, Stone Temple Pilots, Magnapop, Therapy?, Dinosaur Jr. (qua stemgeluid vergelijkbaar met Mxrcxl), Evil Superstars, Ashbury Faith en andere rockbands de lijst bevolkten in plaats van de tegenwoordig welig tierende melige en laffe luisterliedjes voor mensen die elektronische gitaren maar wat primitiefjes vinden. Niet dat ik mezelf wil opwerpen als de grote verdediger van de alternatieve rockmuziek, daar is het vaak te meelijwekkend en te emo tout-court voor, maar het was in ieder geval stukken eigenzinniger en opwindender dan nu. Hoe dan ook, Mxrcxl had in de periode 1994-2000 zeker niet misstaan in dat bewuste programma. Het ronkt, het heeft eenzelfde bezorgde klank in zijn muziek zitten als veel van de opgesomde bands, het is grungy, het weet ook hoe je een rustiger nummer in elkaar zet, een ballad laat bloeien …, kortom, het heeft een gezicht. Of je nu houdt of niet van de wat jammerende zang van frontman Marcel, je herkent hem wel. Voor de rest is het een oerdegelijke band, die zijn aanbod nu verder heeft uitgebreid met beter geplaatste keyboards en cello-bijdragen van cellist Jonas Pap (Epica, Within Tempation, The Gathering). Het album is door Matt Bayles gemasterd in Red Room Studio Seattle (Mastodon, Soundgarden, Deftones) en dat valt vooral op door de prominent aanwezige basfrequenties. Heel fijn.

Goed om te zien dat Mxrcxl zich blijft evolueren, zonder pretentieus (een beetje pompeus hier en daar, maar het mag) te worden, met behoud van zijn eigen karakter. Het zal nooit mijn favoriete genre worden, laat staan band, maar als mensen mij vragen wat voor soort muziek er op de zelfverklaarde rockzenders mag gespeeld worden, dan zeg ik spontaan Mxrcxl.

Luistertip: Who’s The Richer? Lekker irritant, heet authentiek.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2020, 2020

Tracklisting:

1. Stir Up Some Drama
2. Colorful Balloons
3. I Love Words More Than You Can Say
4. Out Of The High
5. Tomorrow’s Sun
6. Who’s The Richer?
7. A Grave Danger
8. The Dream Is Dead
9. Everything’s Gone Wrong

Line-up:

Mxrcxl – Keel en bas
Tijmen – Gitaar
Jasper – Keyboards
Sjoerd – Drums

Link: