Murw – In de Mond van het Onbekende Wacht een Oceaan

Murw – In de Mond van het Onbekende Wacht een Oceaan
Heidens Hart, 2010

Via Heidens Hart komt de re-release van het oorspronkelijk in eigen beheer uitgebrachte In de Mond van het Onbekende Wacht een Oceaan van Murw. Ik ken de oorspronkelijke demo niet maar wat ik hier hoor, bevalt mij wel. Het opent met sfeervol knapperend haardvuur om langzaam over te gaan in het eerste echt nummer Vuilnisbelt. Hierbij wordt eigenlijk meteen de toon gezet en kom je te weten wat je de komende vijftig minuten te wachten staat. Uiterst sfeervolle black metal ruimschoots vermengd met doom, en (jawel!) jaren zeventig rockinvloeden.

Na het eerste korte nummer komt de eerste volledig uitgebouwde luisterervaring over ons heen in het maar liefst negen minuten durende Shape a Suffering Stature and Exclaim It. En dit is naast de albumtitel niet de enige lange titel die erop staat, nee Murw grossiert hierin. Ook het derde nummer Geen Weg Meer Terug Dus Recht Door Zee doet aardig mee. Maar ondanks deze (te?) lange titels worden de nummers toch wel zeer goed opgebouwd en verveelt het niet. De zeer trage black metal werkt zich door memorabele en originele riffs omlijst met op Deep Purple georiënteerd orgelgeluid. De zang is heerlijk rauw en doet bij vlagen denken aan Burzum. Ook krijgen we korte stukken aan diepe grunts, echter deze hadden achterwege mogen blijven. Op het derde nummer komt op de achtergrond zelfs nog een vrouwenstem voor wat zorgt voor een mooi sfeerplaatje.

Ook zeer zeker het vermelden waard is het zeer fraaie dubbele gitaarspel en bij tijd en wijle solo’s die in deze muziek niet vaak gekend zijn. Over elk nummer kan ik wel enkele zinnen schrijven maar ik denk dat deze plaat zelf ondergaan moet worden. Geef je over aan deze bijzondere plaat van eigen bodem en laten we hopen dat deze lijn op het volgende album word doorgezet.

Murw - in de mond van het onbekende wacht een oceaan
Tracklisting:

 1. Intro, Vuilnisbelt
 2. Shape a Suffering Stature and Exclaim It
 3. Geen Weg Meer Terug dus Recht door Zee
 4. Emotienood
 5. In Kind Dedication
 6. In Woe
 7. In de Mond van het Onbekende Wacht een Oceaan

Line-up:

 • F. Kerkhoff – Guitar, vocals
 • P. Civikov – Drums
 • W. Klinkenberg – Keyboards, Guitar
 • P. van der Zouwe – Guitar
 • R. Duijndam – Bass

Links: