Murder Made God – Enslaved

Murder Made God – Enslaved
Comatose Music, 2016

Aanslag in Turkije. 11 doden. Tragisch. De stichter van dat land, Atatürk heet die, draait zich om in zijn graf. Zijn geboorteplaats is Thessaloniki en laat dat nu net de thuisbasis zijn van deze Grieken, die al die moorden in naam van een denkbeeldig opperwezen ook tragisch vinden. Hun tweede schijf gaat echter niet over dode Turken… denken we toch.

Heel duidelijk is de doorsauste grunt, die sterk aan het exemplaar van Misery Index doet denken, natuurlijk niet en dat is ook nergens voor nodig. Dreigend en zinderend is ‘ie des te meer, net als de akkoordenmassa’s die als een steenlawine van Acropolis komen gegleden. “Maar Kris, de Acropolis ligt mijlenver van Thessaloniki”, horen we je zeggen. Dat is juist, maar het gitaararduin waarmee Dennis het hier op een beuken zet is zó slopend, dat ze hem met Tafelberg en al door elkaar schudden. Dat old school deathmetalgebeuk, vooral aan mid-tempo, met monstrueus diep gestemde snaren is veruit in de meerderheid. Een dissonante geselslag hier of een rad van de technische riem gesneden riff elders brengen wel afwisseling, maar ze kunnen niet verhinderen dat het loodzware gedreun na een tijdje monotoon aan hoort.

Dat de verveling pas na een tijdje intreedt, mag volledig op het conto van drummer Tolis. Het raamwerk van dubbele (of zijn dat drie pedaaltjes die we horen?) basdrums dat hij onder die buldersound timmert is fenomenaal strak. Potdicht zit het. Zelfs wanneer de gitaren zich op een vulstuk wat pragmatischer gedragen, heeft Tolis een vlotte, creatieve invulling in huis. De grootse productie schept veel ruimte, zodat het massieve drumgebergte en de monumentale gitaarmassa’s zich ten volle ontplooien. Dan mag het zelfs tegen het saaie af zijn zoals Urban Warfare, het pasklare drumwerk en de impactkracht van de sound redden de meubelen. Als die tenminste ook niet van de Acropolis getuimeld zijn.

MurderMadeGod-Enslaved

Tracklist

 1. Victims
 2. Enslaved
 3. The Titan, The Fighter And The Thief
 4. A Morbid Institution
 5. Depression
 6. Assassinés
 7. The Irony Of Faith
 8. Subject 666
 9. Urban Warfare
 10. Involuntary Servitude

Line-up:

 • Dennis – Gitaar
 • Tolis B. – Drums
 • Stelios – Basgitaar
 • George Triantafillou – Vocalen

Links:

Score: 77/100