Muert – Haeresis

Het doel van een recensie is volgens mij altijd het geven van een mening over een stuk muziek, zodat anderen zich een beeld kunnen vormen van de inhoud. In het geval van Zware Metalen gaat dat dan dikwijls over klereherrie uit de hel. Voor de lezers die daar van houden, heb ik weer wat uit het diepste Spaanse riool opgevist. En de band heet Muert. Riool mogen we in deze context vrij letterlijk nemen, aangezien ik nog nooit van deze viespeuken heb gehoord. En dit Haeresis is nota bene de vierde in rij van deze schijtlijsters.

Laat ik beginnen met het positieve nieuws, vanaf de opener Metal ¡Enajenación! is het direct zeer abrasieve ondergrondse herrie die de heren Guayota en Ebola ten gehore brengen. Necroblack-/deathmetal baant zich een weg door mijn speaker, en dan wel van een dusdanige aard dat ik mij afvraag of mijn speaker niet volledig naar de klote is. En mocht dat nog niet het geval zijn, dan is de levensduur na het beluisteren zeker met de helft verkort. De scherpe en zeer schelle blackmetalscreams van Ebola staan erg prominent op de voorgrond. Desondanks blijven de gitaren en drums goed hoorbaar. Snelle drumroffels en donkere gitaarriffs begeleiden het geheel.

De geluidsmix is gestoord en lijkt (bewust) vol schoonheidsfouten te zitten. Haperingen, hakkeligheden en verstoringen zijn zowat bij ieder nummer waarneembaar. Alsof het opnamevolume te hoog is voor de opnameapparatuur. Ook lijkt er onderling verschil te zitten tussen de diverse nummers qua afstelling. Een vreemde, niet logische gewaarwording. Het kan in ieder geval niet de intentie zijn geweest om een prettig luisterbare plaat te maken. Dat kan ik met zekerheid vaststellen. Nu moet dit type muziek ook wel lekker vuil en gruizig klinken, maar voor mij is het zo nu en dan een brug te ver. Ik zou dit dan ook alleen opzetten, wanneer alles in mijn nabije omgeving kapot moet, want ik kan mij zo voorstellen dat je door de combinatie van muziek en het eerder genoemde geluid extreem agressief wordt. Of je moet demonen op willen roepen ofzo. Als die überhaupt nog tevoorschijn komen, want een pot ellende is dit wel.

Dus met andere woorden, mag voor jou de geluidsmix klinken alsof je speakers defect zijn of vrij binnenkort ter ziele gaan? Kan het voor jou niet necro genoeg zijn en heb jij affiniteit met de Spaanse taal, ook in een volstrekt niet te ontcijferen vorm? Duik jij regelmatig het riool in om daar wat buizen weg te slijpen. Dan is de kans groot dat deze plaat in de smaak valt. Voor mij is dit zodanig gestoord, dat het leuk is voor tussendoor. In deze categorie geef ik wel degelijk de voorkeur aan de laatste Archgoat.

Score:

65/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Metal ¡Enajenación!
  2. Axantemir
  3. Dámaso, El Brujo
  4. La Maldición de Laurinaga
  5. ¡La Niña de las Peras!
  6. Las Brujas del Bailadero de Anaga
  7. El 4° Jinete Sobre la Adelantadía
  8. Majanos de Chacona

Line-up:

  • Guayota – Drums
  • Ebola – Zang, gitaren

Links: