Mud Factory – The Sins of our Fathers

Na twee eerdere EP’s brengt het Servische Mud Factory aan het eind van 2020, acht jaar na de oprichting, zijn eerste volledige album uit: The Sins of our Fathers. Het lijkt een gevalletje beter laat dan nooit. Toch heeft de groove metalband in die acht jaar niet stilgezeten. Naast shows door de hele Balkan en het hebben van een heus eigen festival, heeft de band in het verleden ook de Servische editie van de Wacken Metal Battle gewonnen. Dat belooft veel goeds. Tijd om het volume op elf te draaien en de knop eraf te rukken.

Om maar meteen tot de kern te komen: het is bijna een uur lang alleen maar beuken. Wat een energie. Zet deze plaat niet aan als je wilt genieten van mooie melodieën, dit is materiaal om een nekhernia van op te lopen. Zodra je de plaat aanzet word je vanaf de allereerste seconde weggeblazen. Het album begint met de single As I Watch Them Fall. Ik raad sterk aan dat je toch het volume even checkt voordat je op de playknop drukt, want dit is zo’n geval waarbij je je dood schrikt als je hem aanzet en je geluid staat nog iets te hard. Je wordt meteen in het diepe gegooid, er lijkt geen tijd te verliezen. Elk bandlid gaat voluit en houdt daar eigenlijk niet meer mee op. Er is amper ruimte voor rustige introotjes of langzame tussenstukjes. Het is een trein die die voorbij raast of liever gezegd: over je heen rijdt. Het is zo’n plaat geworden waarbij je na een halfuur, terwijl je naar je zuurstofmasker grijpt, denkt: wat is hier gebeurd? Je bent volledig overrompeld.

Het probleem met dergelijke albums is vaak dat men zou kunnen argumenteren dat er wat weinig variatie in het album zit, omdat het alleen maar het hardere beukwerk is wat de klok slaat. Daar valt wat voor te zeggen en je hebt ook zeker meerdere luisterbeurten nodig om de verschillende nummers goed van elkaar te kunnen onderscheiden en te doorgronden. Zo wordt op Self-proclaimed God voor het eerst een half minuutje wat gas terug genomen om daarna gruwelijk hard toe te slaan, moet All Shall be Erased het meer dan de andere nummers hebben van de breakdowns en heeft het genoemde As I Watch Them Fall zelfs een meezingbaar refrein (waar je van moet houden). Je moet er wat voor doen, maar dan is de variëteit op het album zeker waar te nemen.

Al met al is het is duidelijk waar Mud Factory de mosterd vandaan haalt. De gelijkenis met Lamb of God is sterk zonder dat het direct als een kloon bestempeld moet worden. Ik durf zelfs te stellen dat de muziek harder binnenkomt, mede door de fantastische vocalen van Stefan Milanović waar je u tegen zegt.

De band heeft de tijd genomen om met een debuutplaat te komen, maar wat een debuutplaat. The Sins of our Fathers klinkt alsof alle woede die de bandleden in hun leven hebben opgekropt er op deze plaat uitkomt. Het is een spervuur van riffs die harder dan het brood van de Aldi zijn, ondersteund door donderende drums en een keel die rechtstreeks uit de hel lijkt te komen. Het is te hopen dat de heren niet ook acht jaar doen over her vervolg op deze plaat, want dit smaakt naar meer.

Score:

88/100

Label:

Wormholedeath Records, 2020

Tracklisting:

 1. As I Watch Them Fall
 2. You All Will Suffer
 3. Self-Proclaimed God
 4. Essence of My Being
 5. All Shall Be Erased
 6. In My Inferno
 7. They All Deserve to Die
 8. Between the Dead and Me

Line-up:

 • Stefan Milanović – Vocalen
 • Milan Stefanović – Gitaar
 • Nemanja Stanković – Basgitaar
 • Vanja Seneši – Drums

Links: