MOTSUS – Oumuamua

Eindelijk nieuw werk van MOTSUS! Ik wacht al sinds de tweede demo uit 2014 (die de heren in een uitbarsting van originaliteit DEMO II noemden) op nieuw werk. Na vier jaar levert het drietal uit Oudenburg een dik half uur dreunende stoner af in mijn bakje. Spek voor mijn bek! Net als de kraker Vuve op die DEMO II, zijn de meeste liedjes op deze Oumuamua trager dan mijn grootvader die naar huis rijdt op zondag na de mis en harder dan de pistoletets die mijn grootmoeder na die mis serveert.

Echte boeren als ze zijn, trekt MOTSUS de plaat als een tractor op gang met Kings And Queens. We krijgen meteen een fijne afwisseling voorgeschoteld tussen snelle sterke en trage zware riffs. Ik leerde deze week dat het menselijk brein muziek trager dan 33 bpm niet aankan, en al in deze openingstrack flirt MOTSUS met deze grens. Opvolger Warm past perfect achter de opener van deze EP, maar begint resoluut aan een hoger tempo. Klassieke truc: de breakdown komt dan harder aan. Halverwege het nummer mogen we de eerste stemgeluiden waarnemen. Niets te gek hoor, wat op Bro Hymn Tribute geïnspireerde “Woooohooo’s” die wel een meerwaarde aan de voortrazende riff toevoegen. Eindigen doet MOTSUS weer al flirtend met die traagheidsgrens.

De twee nummers in het midden, Freddy en Exploder (Part I), zijn wat korter dan de rest van de nummers, en volgen hetzelfde stramien. Van nul opbouwen, om dan met zware riffs als een pikdorser over je heen te rijden. De nodige tempowijzigingen zorgen voor variatie en houden de luisteraar in een aanhoudende trance. Hoochy Woochy begint met wat progressievere drums, inclusief cowbell die de maat aangeeft. De rest van het nummer wordt gedomineerd door de dreunende basriff die van geen ophouden weet. Gooi nog wat pingpongende, spacey geluidjes in de mix, en klaar is Kees! Afsluiten gebeurt met Tin Men. Negenenhalve minuut die in lijn van de rest van de EP ligt,  inclusief het broodnodige woordje uitleg door Stijn Ramboer over de titel van de EP. Zelfs een hemel minnend man als ik was die “boodschapper van ver” vergeten.

Label:

Polder Records, 2018

Tracklisting:

  1. Kings And Queens
  2. Warm
  3. Freddy
  4. Exploder (Part I)
  5. Hoochy Woochy
  6. Tin Men

Line-up:

  • Wouter Verhelst – Basgitaar
  • Tom Maene – Gitaar
  • Wouter Velle – Drum

Links: