Motorpsycho – Kingdom Of Oblivion

Het is inmiddels dertig jaar geleden sinds het debuutalbum Lobotomizer van de Noorse band Motorpsycho uitkwam. Waar veel bands dan inmiddels wel gesetteld zijn met hun bandgeluid, blijft Motorpsycho zichzelf met elk album ontwikkelen. Begonnen als een hardrockband verkende de band vele genres in hun zucht om zich te blijven vernieuwen. En na al die jaren blijkt van een verminderde inspiratie nog zeker geen sprake, want nog geen acht maanden na het geweldige dubbelalbum The All Is One is er alweer een opvolger.

Met Kingdom Of Oblivion, alweer het 26ste studio-album, wilde de band een ouderwetse hardrockplaat maken. Met het openingsnummer The Waning voegt de band gelijk de daad bij het woord. De stuwende basriff waarmee het nummer begint doet sterk denken aan Children Of The Grave en ook Hole In The Sky komt als referentie voorbij. Het zal niet de laatste keer zijn dat deze plaat sterke herinneringen aan de eerste zes platen van de grootvaders van de heavy metal oproept. The United Debased ademt de sfeer van Vol. 4 en wat te denken van het elf minuten durende The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker! Deze track laat zich omschrijven als King Crimson dat een stonernummer speelt. Hoogtepunt van dit album!

Maar Motorpsycho zou Motorpsycho niet zijn als er ook op deze plaat geen uitstapjes naar andere genres worden gemaakt. Op Lady May en The Hunt grijpt de band kortstondig terug naar folkrock in de traditie van respectievelijk Crosby, Stills, Nash & Young en Led Zeppelin. Nummers als The Watcher, Dreamkiller en At Empire’s End zijn weer meer psychedelisch van aard. Zo is Kingdom Of Oblivion boven alles toch ook vooral weer een typisch Motorpsycho-album geworden waarin de luisteraar in zeventig minuten op een geweldige trip langs diverse genres wordt meegenomen.

Score:

91/100

Label:

Stickman Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Waning (Pt. 1&2)
 2. Kingdom of Oblivion
 3. Lady May
 4. The United Debased
 5. The Watcher
 6. Dreamkiller
 7. Atet
 8. At Empire’s End
 9. The Hunt
 10. After the Fair
 11. The Transmutation of Cosmoctopus Lurker
 12. Cormorant

Line-up:

 • Tomas Järmyr – Drums
 • Bent Sæther – Zang, basgitaar, gitaar
 • Hans-Magnus Ryan – Zang, gitaar, toetsen

Links: