Motörhead – Louder than Noise… Live in Berlin

Ian ‘Lemmy’ Kilmister overleed op 28 december 2015 en op die dag hield zijn Motörhead op te bestaan. Maar ook weer niet, want iemands overlijden betekent al heel lang niet meer dat het daarmee gedaan is met het uitbrengen van nieuw werk. Bovendien had Lemmy bij leven en welzijn al nauwelijks controle over wat er onder zijn bandnaam werd uitgebracht, laat staan na zijn dood. En dus is de vraag alleen: wordt wat we hier gaan bespreken live-album nummer 21 (!) of compilatiealbum nummer 69 (!!).

Louder than Noise… Live in Berlin (met een afschuwelijk lelijke cover: je moet het maar durven om anno 2021 nog met de Berlijnse Muur aan te komen die al meer dan 30 jaar plat ligt) laat wat dat betreft niets te raden over. Live-album nummertje 21 dus. Als ik tenminste goed heb geteld, er is vast nog wel ergens een opname uitgebracht door een dubieus Braziliaans label die ik over het het hoofd heb gezien. In ieder geval: één album erbij en dan is het aantal studioplaten geëvenaard. En maakt u zich vooral geen zorgen: dat gaat lukken. De Motörhead-merchandisetrein moet wél blijven rijden natuurlijk.

De opnames van Louder than Noise… Live in Berlin, stammen van 5 december 2012 en zijn beter gemixt dan het rampenplan dat Clean Your Cock heet: de registratie van het concert in München een maand voor Lemmy’s overlijden. Maar daar zijn ook gelijk de positieve noten wel z’n beetje mee benoemd. In de Velodrom in de Duitse hoofdstad stond een band waar muzikaal niets op aan te merken is. Logisch, het trio Lemmy/Campbell/Dee was een ingespeeld team dat elkaar door het vele toeren van haver tot gort kende. Natuurlijk ligt het tempo een stukje lager dan in de gloriejaren en neigt het gespeelde materiaal meer naar bluesrock dan naar de venijnige speedrock ’n roll die Motörhead groot maakte.

Het grootste ‘probleem’ is natuurlijk dat Lemmy het vocaal allemaal niet meer kan bijbenen en dan vooral wat uitspraak betreft. Het is gemurmel met af en toe een herkenbaar woord. Natuurlijk: de man liep op zijn eind en heeft zoveel betekent voor zovelen dat je hem het bij een concert als toehoorder direct zou vergeven. Maar nu, terugluisterend (en terugkijkend, want er is ook nog een DVD), is het gewoon pijnlijk. Geen verrassingen ook in de setlist, of het moeten Rock It en You Better Run zijn, nummers die in de loop der jaren niet standaard werden gespeeld. Bomber ontbreekt overigens, maar daarvoor verwijs ik u naar zo’n beetje elke ander live-album van Motörhead. Helaas is er wel een drumsolo van Mikky Dee terug te luisteren.

Gelukkig is er niks mis met het songmateriaal van Motörhead en is er ondanks alle gezeur toch nog wel wat positiefs te benoemen. You Better Run komt in een heerlijk slepende bluesy uitvoering met warm gitaarspel van Phil Campbell. En bij afsluiter Overkill doet het bandje mee dat destijds in het voorprogramma stond. Misschien kent u ze wel: Anthrax. Helaas geen duet van Lemmy met Joey Belladonna, maar de thrashers zorgen wel voor de nodige pit. Verder is het allemaal het ene oor in, het andere oor uit. Alleen leuk voor verzamelaars.

Nabrander: bij het klaarzetten van deze review voor publicatie werd duidelijk dat er alweer nieuwe Motörhead-releases aankomen. Lemmy’s schuur is nog eens uitgemest en er bleken vele, vele cassettebandjes met live-opnames te liggen. Die worden de komende tijd uitgebracht onder de titel The Löst Tapes. Alleen digitaal, maar liefhebbers kunnen vast gaan sparen voor de onvermijdelijke fysieke uitgaves die nog volgen. Met als hoogtepunt natuurlijk tapes.

Label:

Silver Lining Music, 2021

Tracklisting:

 1. I Know How to Die
 2. Damage Case
 3. Stay Clean
 4. Metropolis
 5. Over the Top
 6. Doctor Rock
 7. String Theory
 8. The Chase Is Better than the Catch
 9. Rock It
 10. You Better Run
 11. The One to Sing the Blues
 12. Going to Brazil
 13. Killed By Death
 14. Ace of Spades
 15. Overkill

Line-up:

 • Lemmy – Vocalen, bas
 • Phil Campbell – Gitaar
 • Mikkey Dee – Drums

Links: