Mother Island – Motel Rooms

Mother Island doet aan psychedelische 60’s rock op een surfboard. Uitgave nummer drie heet Motel Rooms, maar ‘Strandtentjes en sigaretten’ was ook een prima titel geweest. De band is verder beïnvloed door Italiaanse filmhuisfilms uit de jaren ’60. Mother Island is een daadwerkelijk bestaand eiland in de staat Hawaii. De band bestaat echter uit Italianen. Italianen met relaxte, psychedelische surfmuziek dus, met een zachte, bluesy vibe. Zangeres Anita Formilan heeft een wat nasale en opvallend lage stem. Alsof ze is weggelopen uit een arthouse film, met de peuk nog in haar mondhoek, zingt ze alles karaktervol in de microfoon.

Till the Morning Comes start met surfy Sultans of Swing-gitaren. De funky beats zijn ingespeeld met een hoge chillfactor. De band pakt op Summer Glow een heel zonnige invalshoek met reggae-invloeden. Ik kan er niet bij: wat een karakter spreekt er uit die bluesy vocalen! Ergens heeft het wat weg van Amy Whinehouse. De band wisselt naar meer tragiek in We All Seem To Fall To Pieces met toegevoegde trompet en hammondorgeltje vanuit een gypsy-geleid klokkenspel. Een interessante shanty met een hint van Cubaanse Buena Vista Social Club. Moet je nagaan dat de band bij Eyes of Shadows nog snel en punky te werk ging. Het vervolg Demons valt daar weer op terug. Dit nummer is wat rechtlijniger en simpeler. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit het kortste liedje van de plaat is. Het groovy Song For A Healer heeft fijnzinnig drumwerk dat funky ondersteuning biedt bij de steeds weer intrigerende gitaarsustains. De kippenvel opwekkende, melismatische vocalen brengen je even naar een parelwit strand met palmbomen.

Het stevigere Santa Cruz blijft verrassen met sterkere distortion op de gitaar en zwaardere roffels op de snaredrum. De gitaristen spelen met respect voor elkaars inbreng, waardoor die dubbele gitaren overkomen als een samenwerking in plaats van een wedstrijd ver pissen, wat helaas toch vaak het geval is. Wat minder gecharmeerd ben ik van de afsluitende ballad Lustful Lovers, dat wat uit de toon valt door de minimalistische en dromerige inzet. Je mist ook wel eens een golfje natuurlijk.

Ik heb mijn dealer gebeld. “Laat die pillen en poeders maar zitten”, zei ik. Mother Island is mijn psychedelische drug deze zomer. Pak je surfboard uit de kast en surf op de muzikale golven van Mother Island. Surf’s Up!

Score:

82/100

Label:

Go Down Records, 2020

Tracklisting:

 1. Till The Morning Comes
 2. Eyes Of Shadow
 3. And We’re Shining
 4. Summer Glow
 5. We All Seem To Fall To Pieces Alone
 6. Demons
 7. Song For A Healer
 8. Santa Cruz
 9. Dead Rat
 10. Lustful Lovers

Line-up:

 • Anita Formilan – Vocalen
 • Nicolò De Franceschi – Gitaar
 • Nicola Tamiozzo – Gitaar
 • Giacomo Totti – Basgitaar
 • Nicola Bottene – Drums

Links: