Motanka – Motanka

Een nieuwe band, dat proberen we eens. Zeker als dat debuut meteen verschijnt bij Napalm Records en het eens geen symfonische of power metal betreft. Motanka heet het kind of het popje, want het verwijst naar een soort Oekraïense pop (zie cover). De bandleden komen uit dat land en ik zou niet weten waarom ze dit als inspiratiebron namen voor een bandnaam én debuut. Ze presenteren ons in elk geval een atmosferische en progressieve/groovy metalvariant die qua atmosfeer wel wat folklore uitademt en heel wat dynamiek bevat.

Een behoorlijke gok van het label, dit is zo’n band waar je uren kan naar luisteren en pas gaandeweg ontdekt hoe goed het wel allemaal niet in mekaar zit. Of het ligt je net niet, want deze band bezit toch wel een zeer unieke stempel. Instrumentaal gaat het van nummers als Fire Burns, die atmosferisch opbouwen en op gepaste momenten losbarsten met zware grooves, naar nummer die eerder folkloristisch blijven sfeerscheppen of waar het over de ganse lijn wat slepender blijft. Air brengt eerder van die slepende stukken met zweverige synthgolven op de achtergrond, afgewisseld door wel erg dromerige tussenstukjes. Oy Ty Moya Zemle voelt dan weer behoorlijk rockerig aan, met versnellingen die wat System of a Down-trekjes hebben, maar waarbij het even later weer erg dromerig klinkt, ondermeer door de atmosferische notenpartijen. En zo gaat het door, met hier en daar wat elementen die eerder jazzy klinken of met een folkloristisch intermezzo, maar zonder dat het al te complex van opbouw wordt.

Waar je zeker aan zal moeten wennen is de zang van Viktor. Op de atmosferische momenten doet hij me denken aan Eddie Vedder, wat er mee voor zorgt dat deze muziek een wat nostalgische rocktoets meekrijgt bij momenten. Hij wisselt echter sporadisch af met zijn collega, waardoor er soms wat bijtende vocale agressie klinkt (lichtjes richting metalcore), maar over het algemeen houdt de zanger zijn helder timbre aan, ook op de groovy metalstukken. Dat is even wennen en het zorgt ervoor dat het geheel wat flauw durft aanvoelen bij momenten. Gelukkig bulkt dit album van de afwisseling en wordt het inhoudelijk op die manier nooit saai.

Een groeiplaat, zoveel is zeker. Motanka is geen album geworden dat je als folkmetalfan even opzet om op te gaan dansen, of waar je even zal vallen voor de techniciteit en hevigheid van de grooves. Het is eerder een afwisselend mantra dat we nog niet gehoord hebben en waar zeker een open geest voor nodig is. Kijken of het potten gaat breken, mijn tanden heb ik er alvast wel op stukgebeten. Maar het was het waard.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

 1. Alatyr
 2. Fire Burns
 3. Air
 4. Des’ u Horakh
 5. Oy Ty Moya Zemle
 6. Bosymy Nizhkamy
 7. Voroh
 8. Berehynya
 9. Horizon
 10. Pace of the Space
 11. Khreshchennya
 12. What are you living for?
 13. Verba
 14. Kroda

Line-Up:

 • Sergi Khodorchuk – Bas, ocarina
 • Dmytro Diachenko – Drums, zang
 • Anatolii Zhalnin – Gitaar
 • Viktor Zhalnin – Zang, dulcimer, synth

Links: