Mostly Autumn – Go Well, Diamond Heart

Mostly Autumn – Go Well, Diamond Heart
Eigen Beheer, 2010

Mostly Autumn, je weet wel, die Britse neo-prog/-folkband met Heather Findlay. Die van Ayreon’s The Human Equation. Je weet wel.” Ik kan me heel goed voorstellen dat er best zulke gesprekken gevoerd worden onder metalfans bij sommigen van wie deze prima band misschien toch net te ver van het bed af staat. Nu wel, die gesprekken kunnen inmiddels gestaakt worden, want Findlay maakt sinds april geen deel meer uit van de band, en voormalig achtergrondzangeres Olivia Sparnenn is daardoor een stukje doorgeschoven in rang. Het effect op de nieuwe plaat Go Well, Diamond Heart is natuurlijk hoorbaar, al kan er wel geconcludeerd worden dat de band wederom niet teleurstelt.

De negende elpee van de dames en heren is een plaat geworden waar zoals vanouds ouderwetse prog-geluiden vermengd worden met typische jaren ’70 rock, een klein vleugje psychedelica hier en daar en een naarmate de band langer bestaat afnemende scheut folk. Een rechtlijnige track als Deep In Borrowdale of Something Better is in dat opzicht tekenend voor waar de band inmiddels beland is. Dat het zevental nog steeds weet te verbazen blijkt middels het zware, onheilspellende titelnummer, wat zeker gerekend kan worden als één van de hoogtepunten van de plaat. Verder levert Mostly Autumn met Back To Life nog een geslaagde ballad af.

Wat rechtlijniger en meer AOR-klinkend dan voorheen misschien, is Go Well, Diamond Heart toch zeer zeker geen slechte plaat geworden. Dat het gemis van Findlay gevoeld wordt moge duidelijk zijn, en hoewel Sparnenn een prima zangeres is, is de vraag nog even hoe zij zich als fulltime frontvrouw gaat ontwikkelen. De band verdient met deze negende plaat in ieder geval het voordeel van de twijfel; nu nog eens zien hoe het er live aan toe gaat.

Tracklisting:

  Mostly Autumn - Go Well, Diamond Heart

 1. For All We Shared
 2. Violet Skies
 3. Deep In Borrowdale
 4. Something Better
 5. Go Well, Diamond Heart
 6. Back To Life
 7. Hold The Sun
 8. And When The War Is Over…

Line-up:

 • Bryan Josh – zang, gitaar, toetsen
 • Olivia Sparnenn – zang, akoestische gitaar, percussie
 • Iain Jennings – toetsen, percussie
 • Anne-Marie Helder – fluit, toetsen, akoestische gitaar
 • Liam Davison – gitaar
 • Andy Smith – bas
 • Gavin Griffiths – drums

Links: