Mosaic – Heimatspuk

Sommige platen zijn zo anders dan je verwacht dat je even in je arm moet knijpen. Mosaic is een band uit Thüringen in Duitsland en maakt, ja wat eigenlijk? Heimatspuk is volgens de band post-apocalyptisch, geënt op tradities en folklore uit Thüringen. Het is de opvolger van het album Secret Ambrosian Fire wat positief werd ontvangen, maar slechts voor een beperkt publiek geschikt was.

Ik zeg band, maar het is eigenlijk een eenmansproject. Volgens de band is Heimatspuk de terugkeer naar black metal. Stel je daar echter iets heel anders bij voor. Begin met het hiervoor genoemde post-apocalyptische. Vervolg met dark folk en pagan ambient. Eindig met ongecompliceerde black metal. Mosaic doet het allemaal tegelijk. Van het ongecompliceerde blijft daarom weinig over. Avantgardistisch is het toverwoord.

Heimatspuk speelt zich af op de vlammende vlaktes van een wereld in verval. De klaagzang en het geschrei vergezellen het intrigerende leidmotief. Luisterend naar de natuurgeluiden die bijvoorbeeld Hullefraansnacht openen begint de natuur langzaamaan de wereld terug te veroveren. Zo klinkt het ook muzikaal: als een terugkeer naar de wortels. Volgens de band is dat black metal, waar op Blutnelke de daad bij het woord wordt gevoegd. Op Heilstatt is de invloed van pagan black metal scherp te horen. Het liedje duurt zeven minuten. Het verhaal vindt zijn einde met een harmonieus stuk dat opvalt tussen zoveel punkblack-geweld.

Een ander terugkerend thema is de donkere ambient die alles inkleurt. Der Köhlerknecht weet de sfeer tot een nieuw hoogtepunt te brengen, waar de ambient ritueel, en dan religieus klinkt, wanneer een koor het nummer afsluit. De stemmen zijn nog niet aan bod geweest. Zo is er een donkere bariton aanwezig die het leeuwendeel oppakt. Afwisselend fluistert, zingt, schreeuwt, schreit M. Valkenstijn alsof hij door alle mogelijke geestesziekten is bezeten. Op Die Alte Straße lijkt het bijna alsof Rammstein een wat complexere ballad heeft gemaakt. Het enige aandachtspunt dat ik kan vinden is dat sommige tracks wat al teveel in de herhaling vallen. Unterhulz Zoubar blijft bijvoorbeeld een weinig interessante riff herhalen tot in den treure.

Wat een gek album! Zo duister en ongemakkelijk tref je het niet vaak. En dan te bedenken dat het slechts door één persoon is bedacht en uitgevoerd. Het is zo avantgardistisch, dat het bijna een soort donkere humor lijkt. Zoals we weten van films als IT kan juist humor horror zijn. Mosaic doorleeft zijn psychotische sferen, en gooit er een flinke pot ruwe black metal doorheen. Net als zijn voorganger is Heimatspuk een album voor een select publiek, dat zowel dark folk en avantgardistische black metal een warm hart toedraagt. Met Wir Sind Geister (‘Wij Zijn Geesten’) begint de band het album. Mocht u niet in geesten geloven, dan is dit het album om u te doen twijfelen.

Score:

85/100

Label:

Eisenwald, 2022

Tracklisting:

 1. Wir sind Geister
 2. Die alte Straße
 3. Teufelsberg
 4. Hullefraansnacht
 5. Blutnelke
 6. Der Köhlerknecht
 7. Nordwaldrauch
 8. Heilstatt
 9. Unterhulz Zoubar
 10. Tief verschneit die ganze Welt

Line-up:

 • M. Valkenstijn – Alles

Links: