Mos Generator – Abyssinia

De heren van Mos Generator hebben weer eens van zich laten horen. En hoe! Met een kleine drie kwartier muziek, verspreid over tien loodzware songs, keert het Amerikaanse trio terug in de stoner-ring om wat rake klappen uit te delen.

Zo krijgt de luisteraar meteen een rechtse directe op de kaak in de vorm van Strangest Times, dat muzikaal sterk refereert naar de hoogtijdagen van Monster Magnet. De logge, veelal midtempo riffs worden regelmatig op sleeptouw genomen door de vies ronkende bas van Sean Booth, die zijn voorliefde voor Black Sabbath ook op deze plaat niet onder stoelen of banken steekt. Zanger/gitarist Tony Reed laat eveneens horen fan te zijn van Ozzy en zijn maten, want vocaal lijkt Mos Generator soms griezelig veel op The Prince of Darkness zelf. Zeker wanneer het tempo omlaag gaat in een slepend nummer als Easy Evil is het ouderwets trage metal die de klok slaat.

Een nummer dat ik ook graag nog even wil uitlichten is het afsluitende Outlander, dat door de aanvulling van een Fender Rhodes en een Hammond duidelijk geïnspireerd is op The Doors, maar toch licht verteerbaar blijft door een wat wollige mix die je in luttele seconden in trance weet te brengen. Fans van het vunzigere gitaarwerk en de oudschoolse riffs van Tony Iommi hebben deze plaat natuurlijk al lang in hun kast staan, maar dit Abyssinia is daarnaast ook een heerlijk laagdrempelige plaat voor liefhebbers van de betere stoner en grunge.

Label:mga300

Listenable Records, 2016

Tracklisting:

 1. Strangest Times
 2. You’ve Got A Right
 3. Catspaw
 4. Easy Evil
 5. Wicked Willow
 6. As Above So Below
 7. Red Canyons
 8. There’s No Return From Nowhere
 9. Time & Other Thieves
 10. Outlander

Line-up:

 • Tony Reed – Vocalen, gitaar & toetsen
 • Sean Booth – Bas
 • Jon Garrett – Drums

Links:

Score: 78/100