Mortiis – The Song Of A Long Forgotten Ghost

Het fijne van een goeie sessie ambient muziek is dat het je laat voelen alsof je je in een bepaalde setting of sfeer waant. Het varieert van boomknuffelmuziek met een knisperend haardvuurtje op de achtergrond tot volledige space opera’s die je laten hyperdriven door wormgaten en supernova’s. Maar daarvoor zitten wij natuurlijk niet hier. Want wat nou als je, net als ondergetekende, kna-ken-hard gaat op middeleeuwse, dark fantasy toestanden?

Denk aan Lord of the Rings, Diablo 2, Dark Souls, Berserk of iets anders met kastelen en ridders. Vertaal dit naar een muzikale interpretatie en je hebt dungeon synth. Een muzikale reis door de donkerste kerkers, sporadisch verlicht met flikkerend licht van een fakkel.

The Song Of A Long Forgotten Ghost is, onbedoeld, een treffende titel van de oorspronkelijke demo. Althans, dat is het voor mij als leek in dit genre in ieder geval. Het album is een remaster van een ware dungeonsynthklassieker uit 1993. Sterker nog, dit album zou de poorten naar kasteel dungeon synth als genre open hebben gezet. Het gaat dus om de geestelijk vader van het genre. Afijn, de link met The Song Of A long Forgotten Ghost is gelegd.

Het is een lastig album om te recenseren. Rekening houdend met de tijdsgeest is Mortiis in 1993 zijn tijd ver vooruit geweest. Destijds was de Noorse black metal in opkomst (Mortiis draaide zelfs nog twee jaar lang mee met Emperor als bassist). De simplistische, zweverige en repeterende synth melodieën staan haaks op die beweging. Het is extra knap dat Mortiis zijn eigen pad heeft gevolgd en daarbij een nieuw genre op de mat heeft gelegd.

Dungeon synth als genre heeft echter niet stilgestaan. Ik heb kennis gemaakt met het genre middels Old Tower en Balrog. Die zijn in vergelijking met Mortiis wat verfijnder en spannender in opbouw, structuur en productie. Voor iemand die kennis wil maken met deze muziek, zou ik deze twee eerder aanraden. The Song Of A Long Forgotten Ghost is wel een échte klassieker die dankzij deze heruitgave voor even niet meer vergeten is.

Label:

Omnipresence Productions, 2018

Tracklisting:

  1. The Song Of A Long Forgotten Ghost

Line-up:

  • Mortiis – Synthesizer

Links: