Morte – Death Surrounds Us

Poolse black/death, daar draai ik mijn hand niet voor om. Ook niet in het geval van Morte, een voor mij onbekende, Poolse bende die ontstond in 2001 en nu pas zijn eerste langspeler uitbrengt. Het album werd twee jaar geleden al opgenomen, maar het duurde tot nu om hem uit te brengen. Kan gebeuren. Hoe dan ook: doodskoppen, een pentagram en death death death. Wat heeft een mens nog meer nodig om in de mood te komen?


Death Surrounds Us, een album vol te verwachten Poolse black en death dus. Geen Hertz sound, wel een gelijkaardige Heavy Gear Studio afstelling. Morte neigt hard naar de D & E-episodes van Morbid Angel en logische overlappingen met Behemoth’s Satanica en debuutmateriaal van Lost Soul. Er zijn weliswaar wat hoofdbeukende thrashpassages waarneembaar en de solo’s zijn niet altijd even boosaardig, maar de vergelijkingen met de twee genoemde grootheden zijn niet uit de lucht gegrepen. Ook het typische Poolse hakgitaargeweld ontbreekt niet (Poison doet heel erg old school Decapitated aan) en zorgt er voor dat de strakke deathmetalfeel overheerst over de blackmetalnecrosis.

Een tip voor de liefhebbers van Poolse death metal, zeker voor hen die het graag wat “evil” en demonisch willen. Nog even meegeven dat de meeste teksten autobiografisch lijken, want in negen op de tien gevallen wordt er vanuit de “ik”-persoon vertrokken. Soms spreekt schreeuwt de frontman zelfs tegen zichzelf (Suicidal). Opmerkelijk.

Score:

74/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklist:

 1. The Suicidal
 2. Eternal Bliss of Agony
 3. Rest in Silence
 4. Poison
 5. Serpent King
 6. The Corpse
 7. White Mother
 8. Vatican…
 9. Finding Lost Souls

Line-Up:

 • Ta Deus – Gitaar, Keel
 • Diablo – Bas
 • Mlody – Drums
 • Marchev – Gitaar
 • Andrzej Kądziela – Keel

Links: