Morta – La España Negra

La España Negra is de opvolger van Fúnebre, een EP die uitkwam in 2020 en net als de EP is deze volwaardige plaat in elkaar geknutseld door de Spaanse rauwe ondergrond blackmetalmachine Morta. Welke platenboer past er dan beter bij de helse muziek van dit viertal dan het Portugese Signal Rex-label? Geen ander natuurlijk, heel juist. Deze plaat komt uit op CD, cassette en verschillende kleurtjes vinyl en deze laatste zien er erg netjes uit. Wees snel want de kleurtjes zijn beperkt, zoals zo vaak. Wie deze blackmetalmachine niet kent, geef ik graag een inkijk in hun meest recente gortige release.

De titel van dit nieuwste werk, La España Negra, zou dat misschien een verwijzing kunnen zijn naar het gelijkaardig getitelde werk van de Belgische dichter Verhaeren en de Spaanse kunstenaar Regoyos die in 1899 dit werk uitbrachten? Het was een in het Frans geschreven  en rijkelijk geïllustreerd reisverslag door Regoyos en vatte een lange reis door noord en centraal Spanje samen. Het vervatte ook de toen aanwezige religieuze tradities en archaïsche maatschappelijke verhoudingen. Het bleek later inspiratie te zijn voor heel wat andere kunstenaars. Of dit werk ook de Spaanse Hellehonden van Morta inspireerde is me niet helemaal duidelijk.

De intro van deze plaat klinkt alsof de poorten van de hel al piepend en krakend opengaan. Het daaropvolgende La Caída De Los Infieles, laat vervolgens een potje zurig smakende, abrasief klinkende black metal horen. Het vocaalpalet ligt wat lager dan we gewoon zijn met nu en dan een hoge uithaal. Het lijkt in eerste instantie alsof de Spanjaarden gekozen hebben voor monotone schuifriffjesblackmetal, nochtans lijken de heren ook niet vies te zijn van penetrante melodische leadlijnen en wat fijnmazig drumspel. Zo krijgt de muziek toch een Noord-Europees randje.

Evenmin is de heer Louen vies van wat opzwepende thrashy ritmes en dit helpt Cardhen/Necroceron, de bas- en gitaartandem van dienst, om op Mardukiaanse wijze een stevig salvo aan krachtige partijen uit hun hals te toveren. La Fé Impura De Un Futuro Envuelto En llamas en Estigia zijn daar het beste voorbeeld van. Nog vermeldenswaardig is een akoestische gitaarpartij, Leyenda Negra Del Tiempo: een welverdiend rustpunt tussen al dat geweld.

Op zich is dit La España Negra van het uit Barcelona afkomstige Morta een erg aangename zurige blackmetalplaat. De kracht van deze heren ligt hem in het combineren van monotone boosaardige thema’s met op gepaste momenten wat ijzige melodieën die je niet direct zou verwachten. Sterke Signal Rex-release!

Score:

80/100

Label:

Signal Rex, 2023

Tracklisting:

 1. Requiem Por Una España Fragmentada
 2. La Caída De Los Infieles
 3. La Fé Impura De Un Futuro Envuelto En llamas
 4. La Muerte Santa
 5. Leyenda Negra Del Tiempo
 6. Mi Invierno Eterno
 7. Estigia
 8. Transustanciación Diabólica

Line-up:

 • Cardhen – Bas, zang
 • Louen – Drum
 • Necroceron – Gitaar, zang
 • Emilio – Zang

Links: