Mors Principium Est – Embers of a Dying World

Het zesde album van de Finse combinatie Mors Principium Est kwam even geleden uit en zoals altijd vraagt zo een plaat veel luisterwerk eer er kan gekomen worden tot een conclusie. Mors Principium Est is en blijft één van mijn favoriete melodeath bands, sinds zijn eerste album Inhumantity. Ieder album is een 80+ qua punten en er moet echt al veel mislopen mocht dat veranderen nu, of in de toekomst. Het is dan ook steeds uitkijken wat voor indrukwekkend materiaal nu weer afgeleverd wordt en waar de accenten nu weer op komen te liggen.

 

Het vorige album, Dawn of the 5th Era uit 2014, lag me achteraf bekeken ietsje minder dan diens voorgangers. Minder uitbundig, meer songgericht, minder spontaan, maar nog steeds oorverdovend lekker. Embers of a Dying World vangt aan met een intro die alvast veel goeds doet beloven met spannende klassieke elementen. Reclaim the Sun volgt, een nummer waaruit je meteen kunt afleiden dat de vocale partijen (die trouwens nóg gevarieerder en overtuigender zijn dan ooit tevoren) hard in de mix staan. De nadruk komt dan ook wat meer op de teksten te liggen, teksten die onverzettelijkheid en strijdvaardigheid aan de dag leggen en de zelfdestructieve krachten van de mens en zijn aard. De sublieme muzikaliteit moet je echter wel gaan zoeken tussen de strofen heen, behalve in de refreinen, waar alle uitzonderlijke elementen van Mors Principium Est samenkomen (symfonische klasse, sublieme riffs, solo’s, zalige drum-overgangen). Reclaim the Sun is een typisch nieuwerwetse Mors Principium Est-hymne, maar er zijn ook enkele gedurfdere en vrijgevochtener nummers op dit nieuwe album te vinden. Het midtempo Death Is the Beginning bijvoorbeeld, met vrouwelijke gothic zang (gewaagd) en Children of Bodom gepingel. Of het persoonlijke In Torment (zeer sterk nummer). Het afsluitende Apprentice of Death is eveneens een hoogtepunt en klinkt een stuk minder “gecontroleerd” dan de eerste paar nummers op dit nieuwe album. Vreemd eigenlijk.

Opnieuw sterk werk van deze Finnen, die enerzijds steeds meer toegankelijke en navolgbare mainstream melodeath laten horen en anderzijds de fans van gezwinde en vernuftige melodeath blijven charmeren. Ik wou dat het alleen dat tweede zou worden, helaas is het dat niet. Hoe dan ook: fijne melodeath (zoals verwacht).

Score:

82/100

Label:

AFM Records, 2017

Tracklisting:

 1. Genesis
 2. Reclaim the Sun
 3. Masquerade
 4. Into the Dark
 5. The Drowning
 6. Death Is the Beginning
 7. The Ghost
 8. In Torment
 9. Agnus Dei
 10. The Colours of the Cosmos
 11. Apprentice of Death

Line-up:

 • Mikko Sipola – Drums
 • Ville Viljanen – Strot
 • Teemu Heinola – Bas
 • Andy Gillion – Gitaar

Links: