Morkenatten / De Vermis Mysteriis – Ayin Harsha

Morkenatten / De Vermis Mysteriis – Ayin Harsha
Eigen Beheer, 2014

Het Belgische rauwe blackmetalcollectief Ordo Omegae Absolutae ontdek ik voor de eerste keer in de vorm van deze split. De hoes doet me denken aan het artwork van enkele Crepúsculo Negro-bands, hetgeen mij vrij opgewonden maakt.

Eerst De Vermis Mysteriis. Vier nummers, in een lofi draperie, al is het muzikaal ontwikkelder dan je zou vermoeden op het eerste gehoor. Na de ceremoniële kerker-intro komt een snerpende Finse demosound naar boven waarin waar demonische en bezeten vocalen vereenzelvigd worden met dreigende ragsessies en Dissection-melodieën die zelfs in deze geluidssetting makkelijk herkenbaar zijn. Door de midtempo stukken en de slepende overgangen krijg ik er ook een orthodox BM gevoel bij, al overheerst het snerpende old school blackmetal gedoe ruimschoots.

Morkenatten sluit de split af, met minstens even ruwe Fins aandoende black. Hier zitten er zelfs Horna/Arckanum-vibes in de bas- en gitaarlijnen en komt een typisch Finse chaotiek bovendrijven, die evengoed kan doorgaan voor rommelig, als voor occulte sfeermakerij. Morkenatten is meer iets voor de benevelden onder ons. Net als De Vermis Mysteriis een interessante introductie in dit BM-collectief, benieuwd wat er hierna nog allemaal volgt.

Tracklisting:

Morkenatten

 1. De Vermis Mysteriis – Invocatio : Cyaëgha pt. I
 2. De Vermis Mysteriis – Draining The Arteries Of Time
 3. De Vermis Mysteriis – Spectres Of The Inner Seals
 4. De Vermis Mysteriis – Exvocatio : Cyaëgha pt. II
 5. Morkenatten – Elixir For The Weeping
 6. Morkenatten – Mourning Fixation
 7. Morkenatten – The Stimulus Of Ammonia
 8. Morkenatten – While The Chrysanthemums Sang

Line-up De Vermis Mysteriis:

 • Frater E. – Gitaren
 • Frater M.K.S. – Keel, Bas
 • Frater V.H. – Drums
 • Frater A. – Gitaren

Line-up Morkenatten:

 • Entfremdung – Gitaren
 • Moonkriger Svartblod – Gitaren, Keyboards, Keel
 • Voidheart – Bas, Drums
 • Areth – Bas

Links: