Morgana-X – Misunderstood

Morgana-X – Misunderstood (promo 2003)

De nederlands band Morgana-X levert met deze korte CD haar tweede product af. Na een live-demo in 2001 levert Morgana-X nu een 4 track promo-CD af. De muziekstijl omschrijven ze zelf als experimentele progresieve rock. Het expirimentele kan ik er niet echt in terugvinden, maar degelijke progresieve rock is het zeker wel.

Morgana-X bandphoto


Mooie opgebouwde nummers die goed in elkaar zitten. Niet te moeilijk, goed begrijpbaar en melodieus. Prominente gitaarpartijen en zeer aardige solo’s. Alhoewel ik me niet aan de indruk kon inttrekken dat ze niet overal even strak waren. De toetsen ondersteunen het geheel erg goed en dragen vooral veel bij aan de sfeer van de nummers. De riffs worden goed afgewisseld met rustige stukken. Toch vier afwisselende en kwalitatieve nummers worden er hier ten hore gebracht.

Morgana-X - MisunderstoodTracklist


  1. The Rider
  2. Eternal Life
  3. A path of Daggers
  4. Bad Religion

De zang komt wat vlak en onzeker over. Dit kan ook komen door het gebrek aan tweede stem of background vocals. Nou is het niet het makkelijkste genre om in te zingen, maar in het eerste en tweede nummer komt de zang wat onzeker over. Terwijl in het derde nummer A path of Daggers zit de zanger erg goed in zijn vel en weet hij de zang aardig wat emotie mee te geven.

De productie van de CD is wat donker. Dit komt met name door het gitaargeluid denk ik. Maar ik lees in de promotie niks over een maatschappij of opnamestudio’s. Als ik mag aannemen dat dit compleet in eigenbeheer/productie is gedaan. Dan mag je deze opmerking negeren. Dan neem ik er mijn petje voor af.

Dat neemt allemaal niet weg, dat we hier wel met een zeer getalenteerde en veelbelovende band te maken hebben die hun zaakjes goed op orde hebben. De muziek, de website en de manier waarop wij de spullen kregen is hier een goed voorbeeld van. In de bio lees ik dat er een volledig album opgenomen wordt “as we speak”. Als de productie van de volgende langspeler een wat sprankelender geluid heeft en de zang wat uitgediept wordt, hebben we hier wel een enorme progresieve topper van hollandse bodem erbij. Ik wacht met spanning op de langspeler.

Line-up

  • Eddy Borremans – Vocals
  • Wouter Wamelin – Guitars
  • Ruben Viets – Keyboards
  • Jeroen van Maanen – Bass
  • Martijn Peters – Drums

Links: