Mordant Rapture – The Abnegation

Ambitieus. Ingenieus. Furieus. De debuut-EP van Mordant Rapture uit Californië heeft lang op zich laten wachten, maar bewijst het wachten waard te zijn. De symfonische en blackened technical deathmetalband combineert in The Abnegation grandioze orkestratie, geïnspireerd door 17e en 18e eeuwse baroktijdmeesters, met gitaarwerk dat verwoestende brutaliteit doorspekt met melancholieke melodie. Deze ingewikkelde composities worden aangedreven door apocalyptisch drumwerk en versierd met vocalen die de woede van de goden oproepen door de donkerste diepten van de mensheid te kanaliseren. In de teksten wordt verdieping gezocht in de nutteloosheid en het dualisme in spirituele strijd.

Geïnspireerd door bands als Spawn of Possession, Emperor, Necrophagist en Dissection heeft Mordant Rapture twee jaar lang aan dit debuut gewerkt. Met als doel om de grenzen van de technische bekwaamheid van elk bandlid op hun instrumenten te verleggen, zijn de heren sinds 2013 bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Het openingsnummer Unsightly Beast heeft net zoals drie andere nummers op deze plaat een kalme, symfonische start, maar na al een halve minuut word je overdonderd door het tempeest. Het wordt gelijk duidelijk dat Mordant Rapture bijzonder complexe muziek maakt. The Abnegation is abondant in muzikale elementen. Er gebeurt in een rap tempo zo ontzettend veel, dat je bij wijlen niet meer weet waar je nu op moet focussen. Gelukkig krijgen we met het sfeervolle, symfonische interludium A Plea Above Ashes de gelegenheid om even op adem te komen. Dan slaat Mordant Rapture terug met het geraas van Quell the Voices, waarin drammende drums op een geniale wijze worden gecombineerd met symfonische riffs.

In de tweeëntwintig minuten komen af en toe combinaties voorbij die wat vreemd aanvoelen. Gun deze plaat daarom meerdere luisterbeurten om alles goed te verwerken. Sommige muzikale veranderingen gaan zo snel, zoals een changement in de orkestratie, dat je die niet gelijk hoort. Je zult telkens iets nieuws horen! De vijf nummers verlaten de speakers als de bliksem waardoor het niet écht je hart raakt, maar fijn is het wel.

Fans van Irreversible Mechanism, Enfold Darkness en Mirrorthrone kunnen hun vingers hierbij aflikken. Laten we hopen dat de volgende release van Mordant Rapture minder dan twee jaar in beslag gaat nemen!

Label: 

The Artisan Era, 2018

Tracklisting:

  1. Unsightly Beast
  2. Withered
  3. A Plea Above Ashes
  4. Quell the Voiceless
  5. Natal Trophies

Line-up:

  • Rodrigo Rodríguez – Vocalen
  • Ben Wilkinson – Gitaar
  • Kent Congdon – Gitaar
  • Josh Miller – Drums

Links: