Morcrof – De Pessimism Philosophiam Et Dogma Nihilistic

Er zijn van die dingen in het leven die niet kapot te meppen zijn en die voor eeuwig mee lijken te gaan:  Tupperware bakjes uit de jaren ’60, rieten onderzetters om je pannen op te zetten, Brabantia voorraadblikken en het huishoudtrapje van mijn oma. Morcrof kan aan dat lijstje worden toegevoegd. Opgericht in 1992, met enige regelmaat een release uitgebracht, diverse line-up wisselingen (alleen zanger Poulus Moura is er vanaf het eerste uur bij), verschillende labels versleten en toch gaat de band nog steeds mee. De Pessimism Philosophiam Et Dogma Nihilistic is overigens pas het derde volledige album.

Op de middelbare school heb ik nooit Latijn gekozen, maar mijn algemene kennis zegt dat de albumtitel zoveel betekent als: de filosofie van het pessimisme en het dogma van nihilisme. Voorwaar, geen vrolijke kost. Net als de muziek van Morcrof. Het is uiteraard black dat de boventoon voert, maar er zit ook een flinke scheut doom en wat folk in. Opener en titelnummer zet je wel even op het verkeerde been. Wat begint als een lekker blackmetalnummer vervalt al snel in chaos als er een gitaarlijn doorheen wordt gespeeld die niet lijkt te passen bij de rest van de muziek. Alsof er tijdens het mixen een verkeerd schuifje op de mengtafel open is blijven staan. Het zal wel zo horen, want Morcrof doet dat vaker.

Het gebruik van toetsen, akoestische gitaarstukken en vrouwelijke vocalen worden bijvoorbeeld niet geschuwd. Het geeft de muziek van Morcrof een pagan/folk vibe mee maar het is weleens lastig om de rode draad in een nummer vast te houden. Deze toevoegingen lijken soms lukraak te zijn ingevoegd. Soms door op een vreemde plek op te duiken en dan weer doordat er in een compleet andere maatsoort lijkt te worden gemusiceerd. Het luistert niet altijd even lekker weg en is vaak storend aanwezig. Morcrof zal nog wel wat jaartjes meegaan en menig trend overleven. Dat betekent nog niet dat het goed is waar we hiernaar luisteren. Niet alle toevoegingen zijn waardevol op De Pessimism Philosophiam Et Dogma Nihilistic en deze release is bepaald geen parel in het oeuvre van de band.

Score:

63/100

Label:

Erinnys Productions, 2022

Tracklisting:

 1. De pessimism philosophiam et dogma nihilistic
 2. Ex hvmanvm insvfficientia
 3. Rescindi neqveat amaritvdinem
 4. Vita ad mortem portendit
 5. Virvm trans silvam
 6. Absvrdvm est perpetvvm nimiam
 7. Frigvs tenebris
 8. Scio deceptionem est devm
 9. Babalon celebrate ad svb monti
 10. Mysteria malak al-mawt
 11. Omnia qvi natvs est in sol imperii dolor et tristitia svnt

Line-up:

 • Paullus Moura – Zang, gitaar, basgitaar, percussie
 • Aaron Maat – Gitaar
 • Brahmss Kermanns – Keyboard, percussie

Links: