Morbideity – Ravishing Impurity

The Coming Strife Records is vermoedelijk in het bezit van een speciale radar. Het is namelijk bewonderenswaardig hoe dit label er continu in slaagt onbekende maar zeer talentvolle bands te contracteren. Veel van mijn recente favoriete metallic hardcore albums zijn dan ook afkomstig van dit Engelse label. Toen de nieuwe EP van Morbideity in de digitale postbus viel, was mijn interesse direct gewekt. Toegegeven, ik had nog nooit gehoord van deze band. Op sociale media zijn ze zo goed als inactief en het enige wapenfeit is een EP uit 2021. Blanco maar met het volste vertrouwen in The Coming Strife Records zet ik de nieuwe EP genaamd Ravishing Impurity van het Amerikaanse viertal op.

Vanaf de eerste riff, op het nummer Our Vision For The New World, ben ik met mijn hoofd mee aan het knikken. In mijn geval is dat een goed teken. Heerlijke chugga chugga riffs en lekker grommende vocalen. Uiteraard is er aan de moshpart gedacht. Ik ben benieuwd naar de rest. Bloodrain heeft wederom van die lekkere death metal doordrenkte hardcore riffs die ik zo graag hoor. Tekstueel horen we hoe de mensheid Moeder Aarde kapot maakt en dat dit de schuld is van religie. Na Interlude II gaat men op dezelfde voet verder met Conspire. Dit gaat snel van start en is een keihard beuknummer met de nodige tempowisselingen. Ik was wel verrast dat er na het “Here we go” geen afsluitende en alles verwoestende breakdown komt, want de muzikale opbouw is daar wel naar. Nu zijn breakdowns niet het enige relevante in dit soort muziek, verrassend is het wel en dat is natuurlijk prima. Ravishing Impurity heeft een persoonlijk tintje waarin de zanger zijn mentale problemen deelt. Morbideity blijft vasthouden aan hetzelfde recept en gaat beukend en riffend richting die break aan het einde van het nummer. Ik zoek al wat om te gooien, maar wederom ben ik bedrogen en de lunchtrommel gaat terug mijn rugtas in.

Helaas is de EP al na elf minuten afgelopen. Zonder twijfel had ik graag nog een paar nummers willen horen. Persoonlijk vind ik een instrumentaal nummer op een schijf van vijf (dus eigenlijk vier) nummers geen toegevoegde waarde hebben. Morbideity gaat dan wel flink tekeer maar zonder adempauze was het ook wel gelukt. Dit is wel het type metallic hardcore waar ik niet op stil blijf zitten of staan. Schaamteloos heb ik met een grote glimlach zitten te genieten in de trein. Mijn medereiziger vroeg zich ongetwijfeld af welke hippe dansmuziek ik zat te luisteren. Helaas stapte deze uit voordat ik kon zeggen dat het muziek was voor fans was van het Belgische Crawlspace, het Japanse Kruelty of het Amerikaanse Gatecreeper.

Label:

The Coming Strife Records (EP/Cassette) / Medusa's Lair Records (CD), 2022

Tracklisting:

  1. Our Vision For The New World
  2. Bloodrain
  3. Interlude II
  4. Conspire
  5. Ravishing Impurity

Line-up:

Onbekend

Links: