Morag Tong – Last Knell of Om

Anti-doom, je moet het genre maar verzinnen. Dat is dus precies wat de heren van Morag Tong beweren te spelen, op hun debuut Last Knell of Om. Zoiets maakt nieuwsgierig, waar of niet? Laten we dus per nummer maar eens analyseren wat de heren uit Londen ons voorschotelen.

Het bijna zeven minuten durende Transmission is een instrumentale opener. Op een gezapig tempo wordt hier een portie space en psychedelische rockmuziek gebracht. New Growth tapt acht minuten uit een heel ander vaatje, namelijk doom! De schreeuwerige, sludge-achtige zang staat op de achtergrond. Tevens krijgen we een vier minuten durend tussenstuk, dat veel weg heeft van een lang uitgesponnen improvisatie met de bas in de hoofdrol. We Answer kent een zeer gezapig tempo en de distortion wordt tot een minimum beperkt, lang voortkabbelend op deze manier. Pas bij de laatste drie minuten krijgen we wat zware riffs. To Soil pakt de doomdraad weer volledig op, met een zware en langzame riff, waarbij het nummer op het eind wat rommelig wordt door wel erg druk drumwerk. Ruminations is met amper vier minuten een kort intermezzo, zeg maar. Een repetitief nummer met spacy elementen en een minimum aan riffwerk, met pas op het laatst wat vocalen. Als uitsmijter hebben we het bijna dertien minuten durende Ephemera. Na een lange, rustig en clean gespeelde aanloop, vervallen we toch weer in het doomgebeuren, middels lang aangehouden, monotone riffs. Gaandeweg komen er ook wat scheurende en solerende gitaren, terwijl het tempo rustig blijft. De climax komt aan het einde: als het tempo iets omhoog gaat, wordt er wat bruter gespeeld, om met wat geluidseffecten te eindigen.

Anti-doom? Zeker niet. “Echte”doom? Zeker niet. Samengevat kunnen we zeggen, dat Last Knell of Om een doomgeladen album is geworden met veel psychedelische en spacy momenten, ideaal om naar te luisteren als je in hogere sferen verkeert. Bezoekers van het Into the Void Festival kunnen derhalve dan ook gerust vijftien punten bij mijn score optellen.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

  1. Transmission
  2. New Growth
  3. We Answer
  4. To Soil
  5. Ruminations
  6. Ephemera – Stare Through the Deep

Line-up:

  • Adam Asquith – Zang, Drums
  • Alex Clarke – Gitaar
  • Lewis Crane – Gitaar

Links: