Mora Prokaza – By Chance

Stout plantje, lief hondje. Kijk, je kan het gek vinden maar hier gaan we mee verder. En het zal snel duidelijk worden waarom. Mora Prokaza is een avantgarde, experimentele blackmetalband uit Wit-Rusland en bestaat uit de twee gestoorde heren Farmakon en Hatestorm. Dit By Chance is hun eerste release via het Season Of Mist-label. Een platenboer die een neus heeft voor kwaliteit in alle subgenres van de metal. Mora Prokaza is een vreemde eend in de bijt en zal op zich al niet stel passen in één of andere platenkast. Het is een speciale bende. Muzikaal zijn er raakvlakken met Shining (qua presentatie), Lifelover (qua songstructuur en thematiek) en Pensées Nocturnes (qua gebruik van wat theatrale muzikale bijklanken). Muzikaal zet het echter een volledig eigen gestoord geluid neer.

Je krijgt heel wat electro voor de kiezen gesmeten, overstuurde drums, rappende screams (ja, je leest het goed), eigenaardige beats en bijzonder eenvoudige gitaarpartijen die qua geluid uit een goedkope synthesizer zouden kunnen komen. Dit alles wordt gemixt tot nummers die moeilijk te vatten zijn maar toch op één of andere manier blijven hangen door hun absurditeit. Neem nu het derde nummer Check It. Je krijgt door het gebruik van de accordeon (?) het gevoel dat je in één of ander gestoord circus staat. Vandaar misschien mijn link met de Franse avantgardisten van Pensées Nocturnes. I’m Human heeft wel die dreigende blackmetalfeel en dit door de chaotisch blastende drum. Toch bijzonder dat Farmakon dit type rappende scream-vocalen blijft volhouden, bijzonder te noemen.

En veel eenvoudiger wordt het niet, want de heren gaan lustig verder met experimenteren. Wanneer ze dan ook een nummer met de titel Madonna afleveren, stel ik me de vraag of er een link is met de ruime back-catalog van één van de grootste popdiva’s op de aarde. Buiten het erg vaak citeren van de naam Madonna, lijkt er me geen enkel link te bestaan met pareltjes als Like A Virgin of Like A Prayer.

Hop en nu met z’n allen op de pony naar de geitenboerderij! Vergeet je hond en het plantje niet! Heerlijk gestoord! Een plaat die je best keihard opzet wanneer je toekomstige schoonmoeder voor het eerst bij je thuis komt eten.

Score:

80/100

Label:

Season Of Mist, 2020

Tracklisting:

 1. WIMG
 2. I’m Not Yours
 3. Check It
 4. I’m Human
 5. I See It This Way
 6. Madonna
 7. Be There
 8. Sorry Man
 9. Blacker Than Black

Line-up:

 • Farmakon – gitaar, bas, zang
 • Hatestorm – drum

Links: