Moonsorrow – Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa

Moonsorrow – Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa
Spinefarm Records,2011

Moonsorrow is één van die bands die nog nauwelijks introductie nodig heeft. Deze Finse band zag voor het eerst levenslicht in het jaar ’95 van de vorige eeuw en wist in die 16 jaar al heel wat al dan niet onschuldige zieltjes te veroveren. Met dit zevende album weten deze Finnen zowel vriend als vijand te verrassen.

Vrij vertaald betekent Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa ‘We wandelen in het land van de dood als schaduwen’. Een schaduw is dan wel het laatste met wat je deze jongens kan vergelijken. Ze schitteren meer dan ooit! Moonsorrow doet hier niet echt iets compleet, overdonderend nieuws, maar wel beter. De lang uitgesponnen tracks zijn nog steeds van de partij, net zoals de herhalingen en feilloze vocals. Toch lijkt het alsof ze een meer progressieve weg zijn ingeslagen met Kuolleiden maa als een bijdehand voorbeeld.

De lange nummers worden afgewisseld met kortere samples die hoe dan ook hun eigen leven gaan leiden. Stuk voor stuk dragen zij bij aan het concept van het album. Deze plaat gaat over een groepje mensen dat probeert te overleven in de vrieskou na een grote ramp die een groot deel van de beschaving annihileert. In de kleine stukjes hoor je hoe de overlevenden zich kuchend een weg banen door de inmiddels ijskoude en onleefbaar geworden wereld. Per geluidsfragment hoor je de groep overlevenden kleiner worden.

De muziek speelt handig in op dit verhaal en brengt je een verhaal van dood en wanhoop. Over de riffs, vocalen en instrumenten hoef je je op dit album totaal geen zorgen te maken. Deze heren weten waarmee ze bezig zijn en alles wordt met een zekere perfectie uitgevoerd. Vaak wordt Moonsorrow voorgesteld als een band die snel op je geeuwspieren werkt. Deze plaat spreekt dit volledig tegen. Er is veel afwisseling, zowel muzikaal als vocaal, hier en daar merk ik zelfs dat de band terug meer naar het melodische grijpt zoals in het nummer Huuto waar de riffs en samples zelfs catchy genoemd kunnen worden. Ook op Varjoina weet de band de folk-invloeden en de ruwere metal perfect uit te balanceren. Verwacht hier dus geen ‘Hoempapa-muziek’ maar perfect uitgewerkte nummers die noch langdradig noch clownesque zijn.

Moonsorrow brengt dan misschien geen verschrikkelijk lange nummers meer zoals ze deden op Viides Luku – Hävitetty, maar vond opnieuw een compromis rond de tien minuten. 2011 begint zeer goed met deze oerdegelijke plaat. Dit album is lijstjesmateriaal dus haal hem als de bliksem in huis!

Tracklisting:
confusic

 1. Tähdetön
 2. Hävitetty
 3. Muinaiset
 4. Nälkä, väsymys ja epätoivo
 5. Huuto
 6. Kuolleille
 7. Kuolleiden maa

Line-up:

 • Ville Sorvali – Vocals
 • Henri Sorvali – Guitar, Keyboards
 • Marko Tarvonen – Drums
 • Mitja Harvilahti – Guitars
 • Markus Euren – Keyboards

Links: