Monuments – Gnosis

Monuments – Gnosis
Century Media Records, 2012

Over een monumentaal cliché gesproken. Deze Britse gedenktekens willen ons met dit debuut allemaal aansporen om eens wat vaker voor onszelf te denken en minder mee te lopen met de kudde. Dat hebben we nog maar 126 keer gehoord. Een monument voor hun creativiteit! Gnosis komt uit het Grieks en betekent kennis en inzicht. Het is een monumentaal begrip uit het gnosticisme, dat doorgaans inspireert tot duistere conceptplaten.

Niets daarvan. De bedoeling was om eens extreem creatief en progressief te doen door voortdurend tegenritmes en omgekeerde off-beats door elkaar te mashen. Niet alleen is dat een zeer slechte redenering, het werkt in dit geval nog stresserender dan een dagje file op de Antwerpse ring. Voortdurend plotsklaps remmen, gas geven, stilstaan, een eikel die zichzelf voor je neus in de rij beukt uitkafferen, je ergeren aan die onverlaat die een uurtje geleden als eerste het briljante idee kreeg om op z’n rem te drukken waardoor de kettingreactie tot stand kam, weer remmen, toeteren… Gnosis heeft er iets van weg. In de rede vallende drums die de weggesamplede poliritmische monotoongitaren de hele tijd afknotten geeft het lachwekkende nu-metaltendensen mee. Zei er iemand iets over belachelijke clichégenres? De puberscreams en jankende puppykeeltjes zorgen voor nog wat metalcore.

Enkele fijnbesnaarde leads zitten wel te twinkelen, Egyptische muziekdoosjes na te bootsen of dissonant lawaai te maken in de achtergrond; het staat vooral in schril contrast met de disritmische wannabe-djentmisvormingen die alles eerder tot een blok nutteloos schroot dan een monument houwen. Zet zoiets op een stadsplein en wees gerust: de mensen zullen eens flink voor zichzelf denken en maken dat dat ding zo snel mogelijk in de reet van de maker zit. Het heeft iets van een remix, of een versleten cd die voortdurend verspringt of hapert. Een monumentale misser!

Tracklisting: Monuments - Gnosis

 1. Admit Defeat
 2. Degenerate
 3. Doxa
 4. The Uncollective
 5. Blue Sky Thinking
 6. 97% Static
 7. Empty Vessels Make The Most Noise
 8. Regenerate
 9. Denial

Line-up:

 • John Browne – Gitaar
 • Olly Steele – Gitaar
 • Adam Swan – Basgitaar
 • Mike Malyan – Drums
 • Matt Rose – Vocalen

Links: