Mons Veneris – Excesses of Perpetual Gloom

Wat is er beter dan op een erg vroege zondagochtend wanneer iedereen in huis nog onder de wol ligt eens een paar plaatjes te beluisteren en dit met een dampend bakje troost. Er rijdt zelfs nog geen kat door de straat voor zover een kat kan rijden natuurlijk. Mons Veneris, het olijke Portugese blackmetalensemble, is terug met release nummer 64 als ik goed ben geïnformeerd. Ditmaal een EP of een maxi-single, je mag kiezen hoe je het noemt, getiteld Excesses of Perpetual Gloom. Je kan het als een soort aperitiefje zien want de heren komen in de winter van dit jaar terug met hun nieuwe album Ascent Into Draconian Abyss. Ook dat album zal worden uitgebracht door de moeder aller platenlabels in Portugal, Signal Rex.

Werk van dit Mons Veneris besprak ik al eerder in 2020, toen ging het om de twee track EP Mons Veneris. Het bleek na opening gewoon een blik vol smeerpijperijblackmetal te zijn. Goed voor twintig minuten smerig- en ranzigheid van de bovenste plank. Nu, als je naar de hoes kijkt, zal er weinig veranderd zijn. Ben toch eens benieuwd wat dit lid van de Portugese Black Circle beweging bij elkaar gebraakt en gekotst heeft.

Opvallend in de openings- en titeltrack zijn de cleane vocalen die de promojongens omschrijven als demonische monnikachtig gezangen en dat mag je gerust even meenemen als je deze EP opzet. Verder lijkt er aan de muziek en de productie weinig veranderd te zijn. Gortdroge drumklanken, schurende gitaarpartijen en even schurende keelraspen vullen de hele plaat die toch ondanks zijn drie nummers vlot over de 23 minuten gaat. Het is natuurlijk eenvoud troef zowel in uitvoering als ritmiek maar dit zit grotendeels de charme van dit Mons Veneris. Er is weinig of geen link met moderner klinkende blackmetalbands.

Luistertip op deze EP is het tweede nummer, Watchers From The Burning Void. Gewoon omdat er toch behoorlijk wat diversiteit in de boosheid van Mons Veneris zit. Je krijgt dit: monnikachtige keelklanken, je krijgt heel wat tempowisselingen te verwerken dan weer aan hoge snelheid dan weer op een stampende wijze, maar ook de gitaarpartijen smaken op dit nummer toch het meest zurig.

Excesses of Perpetual Gloom is een erg genietbare EP van de culthelden van Mons Veneris. Een volledig album vol smeerpijperij is voor de winter, ik ben benieuwd. Iets verfrissends, vernieuwends en totaal anders mag je niet verwachten.

Label:

Signal Rex, 2023

Tracklisting:

  1. Excesses of Perpetual Gloom
  2. Watchers From The Burning Void
  3. The Faceless Horrid’s Mirror

Line-up:

  • Onbekend

Links: