Mono Inc. – Symphonies Of Pain

Sinds de showbeesten van Mono Inc. bij het grote SPV zitten, verschijnt de ene compilatie na de andere. Twee jaar geleden kregen we voor het tiende bestaansjaar nog deze toegestuurd en nu dus weer eentje. Eentje waar de leden via de eigen kanalen geen letter aan verspillen, zo relevant vinden ze hem dus zelf. Het is dat we onze Duitse vrienden zo graag zien en dat de drumster vroeger geen misse was, anders zouden we het voorbeeld volgen.

Goed, wie het toch gemist zou hebben: Mono Inc. heeft twee karakteristieken waar het mee scoort. Eén: de rustgevende zangzalf die, zonder echt uit te halen, toch de juiste weg tussen melancholie en hoop bewandelt. De engelenzang van slagmeesteres Katha in de achtergrond geeft het een zilveren gloed mee. ’s Vrouws tweede taak is meteen de helft van dat tweede wapen: de trefzekere ritmesectie, die de duistere akkoordenreigingen of huppelende chugs in het gelid stampen. Hoor ze maar eens tijdens de intro van It Never Rains. Geholpen door een kaarsrecht schakelende electrosynth, schippert het tussen donkere gothrock en toegankelijke electrorock. De zwakkere, wiegende treurwilgnummers (Viva Hades bvb.) moet je er nu eenmaal bijnemen.

Moet je deze compilatie hebben? Zelfde antwoord als met elke andere compilatie: als je de albums of de vorige verzamelaar gemist hebt wel. Mono Inc. heeft een rijk oeuvre duistere, romantische zielswalsen (This Is The Day, Euthanasia) en gestaag stampende gothrockhsymfonieën (Arabia, After The War) bij elkaar gespeeld en verdient daarom een plaats in jouw metalkennis. Al blijft het devies: ga de band live zien, dan is het werk net wat spetterender. Want eerlijk is eerlijk: op cd blijft het egale, monotone tempo en beproefde recept van ritmisch voortgestuwde snaargrauwte geen twee uur boeien, zelfs niet de helft.

 

monoinc-symphonies-of-painSPV Records, 2016

Tracklist cd 1:

 1. Voices Of Doom
 2. Gothic Queen
 3. Arabia
 4. It Never Rains
 5. After The War
 6. A Love That Never Dies
 7. Symphonie Of Pain
 8. Viva Hades
 9. This Is The Day
 10. Get Some Sleep
 11. Euthanasia
 12. If I Fail

Tracklist cd 2:

 1. My Worst Enemy
 2. Wave No Flag
 3. My Deal With God
 4. In The End
 5. Revenge
 6. In My Heart
 7. From The Ashes
 8. Temple Of The Torn
 9. Never-Ending Love Song
 10. Emory Peak
 11. Love Lies
 12. In My Darkes Hours

Line-up:

 • Martin Engler – Vocalen, piano
 • Katha Mia – Drums
 • Carl Fornia – Gitaar
 • Manuel Antoni – Basgitaar

Links: